Δήμος Ιωαννιτών: Έρχονται τα αναβαθμισμένα έξυπνα φανάρια

Στην έγκριση των όρων δημοπράτησης της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της την Τρίτη 18 Μαΐου. Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης του Δήμου Ιωαννιτών, εγκαθίσταται εκτεταμένο σύστημα καταμέτρησης της κυκλοφορίας, εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και αναπτύσσεται σύστημα πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται με το ποσό των 830 χιλιάδων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».  Η Διαχειριστική Αρχή έδωσε τη  σύμφωνη γνώμη για τη διακήρυξη και χωρίς καμία χρονοτριβή η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση δημοπράτησης. Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

– Εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της εξέλιξης του προγράμματος σηματοδότησης, τη διάγνωση των βλαβών, τη συλλογή δεδομένων λειτουργίας και μετρήσεων κυκλοφορίας, την εκ του μακρόθεν παραμετροποίηση και προγραμματισμό των ρυθμιστών και την εφαρμογή προσαρμοστικών στην κυκλοφορία μεθόδων ελέγχου της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.

– Ανάπτυξη Κυκλοφοριακού Μοντέλου και εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης της κυκλοφορίας.

– Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Στρατηγικών και Παρακολούθησης της Κυκλοφορίας με στόχο την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας, τη βελτίωση των χρόνιων διαδρομών σε επιλεγμένες διαδρομές και την ενημέρωση των μετακινούμενων.

– Επέκταση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών C_ITS.

– Ενσωμάτωση σε όλους τους ρυθμιστές του απαραίτητου εξοπλισμού για τη διασύνδεσή τους, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και πρωτοκόλλου TCP/IP, με το Κέντρο Ελέγχου.

– Αναβάθμιση παλιών ρυθμιστών κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονες τεχνολογίες ελέγχου κυκλοφορίας και συνεργατικών υπηρεσιών για την πληροφόρηση των μετακινούμενων.

-Εγκατάσταση συστήματος καταμέτρησης της κυκλοφορίας, ασύρματης τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση της παρέμβασης/όχλησης στο αστικό περιβάλλον.

-Εγκατάσταση μικροκυμματικών ανιχνευτών οχημάτων (radar) για την εφαρμογή μεθόδων τοπικής επενέργειας από την κυκλοφορίας (μικρορύθμιση), όπως κλήση ή/και παράταση φάσης προγράμματος σηματοδότησης.

– Αντικατάσταση παλιών σηματοδοτών λαμπτήρων πυράκτωσης με νέους τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και αναβαθμισμένων φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό.

-Εγκατάσταση σε επιλεγμένες διαβάσεις πεζών καταμετρητών αντίστροφης μέτρησης (countdown) για την πληροφόρηση των πεζών.

– Εγκατάσταση συσκευών ηχητικής σήμανσης σε λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών με σταθερές ή επενεργούμενες φάσεις πεζών και με εξωτερικά συνδεδεμένο ηχείο, για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης (ΑΜΕΑ), σύμφωνα με τον ισχύοντα Εθνικό Τεχνικό Κανονισμό.

– Αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών σηματοδότησης με νέους γαλβανισμένους και βαμμένους σύμφωνα και με τη μελέτη της πράξης.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

 • Κόμβος Βορείου Ηπείρου (Βηλαρά και Πατατούκου)
 • Κόμβος Βορείου Ηπείρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου
 • Κόμβος Σπύρου Λάμπρου και Χρηστοβασίλη
 • Κόμβος Λεωφόρου Δωδώνης, Καποδιστρίου και Τσαλδάρη
 • Κόμβος Λεωφόρου Δωδώνης, 28ης Οκτωβρίου και Μπιζανίου
 • Κόμβος 28ης Οκτωβρίου, Τζαβέλλα και Χαριλάου Τρικούπη
 • Κόμβος Σπύρου Λάμπρου, Χρήστου Πάτση και Σουλίου
 • Κόμβος Αγίων Αποστόλων
 • Κόμβος Κενάν Μεσαρέ και Βελισσαρίου
 • Κόμβος Κενάν Μεσαρέ και Βεργίνας
 • Κόμβος Λεωφόρου Δωδώνης, Κενάν Μεσαρέ και Δομπόλη.

Περισσότερα σε Ειδήσεις