Κορονοϊός: Θετικοί οιωνοί για την Κρουαζιέρα στην Ελλάδα - Γ. Κουμπενάς «Απο τους ασφαλέστερους τρόπους διακοπών»

Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό πνεύμονα για τον ελληνικό τουρισμό στην προσπάθειά του να αναπνεύσει ξανά μέσα στην πανδημία.

 Του Κώστα Παππά

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της κρουαζιέρας για το 2021 έχει ήδη ξεκινήσει, με το λιμάνι του Πειραιά να συγκεντρώνει για ακόμη μία φορά τα πρωτεία του κλάδου στην ανατολική Μεσόγειο, αφού σύμφωνα με στελέχη του κλάδου η «ανταγωνίστρια» Καραϊβική ακόμη παραμένει «κλειστή» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται σε ένα δυσμενές περιβάλλον λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ωστόσο στα θετικά παραμένει η αγάπη των ξένων τουριστών για την Ελλάδα.

O πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς, Eπιχειρησιακός Διευθυντής της Celestyal Cruises, Optimum Shipmanagement Services S.A και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, μίλησε στο kedenews για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής κρουαζιέρας

Θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Ο κ. Κουμπενάς αναφερόμενος στα προβλήματα αλλά και στις προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα επισήμανε: «Παρ όλη την κατάσταση που έχει περιέλθει η κρουαζιέρα λόγω της πανδημίας το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά για την κρουαζιέρα και ειδικά στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι από τις ελάχιστές χώρες που έχουν ανοίξει τα λιμάνια για να υποδεχθούν  τα κρουαζιερόπλοια και έχει γίνει μια σημαντική δουλειά από την κυβέρνηση για να προσεγγίσει τις ξένες εταιρείες».

Image removed.

Αύξηση του home porting πάνω από το 2019

Ο Επιχειρησιακός Διευθυντής της Celestyal Cruises εκτίμησε : « Θα έχουμε λοιπόν αυξημένο αριθμό πλοίων και ειδικά πλοίων που κάνουν home  porting στην Ελλάδα, δηλαδή αν μην διέρχονται μόνο από τα ελληνικά λιμάνια και νησιά , αλλά να τα έχουν ως βάση τους .  Έχουν ανακοινώσει επιβίβαση στον Πειραιά πολλές εταιρείες , καθώς επίσης είναι δύο ή τρεις εταιρείες που θα κάνουν επιβίβαση από την Κέρκυρα και το Ηράκλειο. Σε οτι αφορά το home porting θα υπάρχει ,μια αύξηση του αριθμού των πλοίων και πάνω από το 2019».

Μιλώντας για τα πρωτόκολλα υγιεινής που εφαρμόζονται σήμερα στην κρουαζιέρα Ο κ. Κουμπενάς αφού υποστήριξε οτι η κρουαζιέρα είχε πάντα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, δήλωσε ότι: « Δυστυχώς λόγω της πανδημίας και κάποιας άστοχης διαχείρισης περιστατικών , όπως αυτό στην Ιαπωνία στοχοποιήθηκε.  Η κρουαζιέρα ήταν και παραμένει ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους διακοπών , ειδικότερα τώρα οι εταιρείες επωφελήθηκαν από τον χρόνο που διέκοψαν τη λειτουργία τους και έχουν βελτιώσει πολύ τα πρωτόκολλα υγιεινής. Υπάρχει και αυξημένο ιατρικό προσωπικό έχοντας μια σειρά από προληπτικά μέτρα πριν ανέβει κάποιος στο πλοίο. Κάποιες εταιρείες ζητάνε οι επιβάτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και κάποιες άλλες κάνουν pcr τεστ πριν ανέβει ο επιβάτης επάνω στο πλοίο. Είναι δύο διαφορετικές σχολές που έχουν επικρατήσει στην κρουαζιέρα».

Image removed.

Σε ότι αφορά την προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στην κρουαζιέρα επισήμανε τα εξής:  «Οι Έλληνες πριν την έλευση της πανδημίας έδειχναν μια θετική τάση ποσοτικά και ειδικά εμείς που είμαστε μια εταιρεία με έδρα τον Πειραιά , βλέπαμε  μια αυξητική τάση των Ελλήνων. Τώρα κρατάνε μια επιφυλακτική στάση , αλλά σταδιακά ξεκινώντας και εμείς στις 12 Ιουνίου βλέπουμε θετική ζήτηση και από Έλληνες επιβάτες. Η κρουαζιέρα έχει πάρει πολύ αυστηρά μέτρα και θεωρώ ότι είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους διακοπών».

Περισσότερα σε Ειδήσεις