Κορονοϊός: Πάνω από 21.000 αιτήσεις για την επιβίωση της εστίασης

Αγώνα για την επιβίωσή τους δίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις της εστίασης, μετά το σαρωτικό κύμα των lockdowns και της απουσίας κάθε δραστηριότητας. Κι ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις αναζητούν την κρατική στήριξη, πολλοί είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν βγαίνουν οικονομικά ή δεν γνωρίζουν αν, εν τέλει, θα υπάρχει η ανάλογη τουριστική ζήτηση, ώστε να ανοίξουν. Οι πάνω από 21.000 αιτήσεις για στήριξη, δίνουν μια σφαιρική εικόνα...

Αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου τηρούν στάση αναμονής για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν γνωρίζουν εάν τελικώς θα ανοίξουν, με τα φαινόμενα αυτά να εντοπίζονται κυρίως σε νησιά, όπου ακόμη δεν έχουν ενδείξεις για ισχυρό ρεύμα τουριστών. Δεύτερον, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κάνουν τις απαιτούμενες προμήθειες, την ώρα, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι προμηθευτές δίνουν στην πλειονότητά τους το πολύ 10 ημέρες πίστωση. Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των χρημάτων από τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει εντός 4 εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης, κάτι που προκαλεί αρκετές δυσκολίες στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης.

Η εικόνα γίνεται πολύ πιο καθαρή αλλά και πιο ζοφερή, αν αναλογιστούμε τους εξής αριθμούς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 21.392 αιτήσεις. Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την επιδότηση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι μπορούν να επωφεληθούν περί τις 35.000-37.000 επιχειρήσεις εστίασης από το σύνολο των 87.000 επιχειρήσεων του κλάδου.

Με τις δραστηριότητες να ανοίγουν αλλά και τον ιό να παραμένει, η εστίαση ελπίζει και παλεύει...

Περισσότερα σε Ειδήσεις