Κογκό: Χωρισμένη στα δύο από τη λάβα η πόλη Buena

Νεκρούς, χιλιάδες σε άτακτη φυγή και υποχώρηση, κατεστραμμένα σπίτια, πλιάτσικα, απόπειρες απόδρασης από φυλακή και μια πόλη χωρισμένη στα δύο. Μοιάζει με σκηνικό ταινίας αλλά είναι η πραγματικότητα των ημερών στο Κογκό, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόγκο. 

Αν και είναι αβέβαιο πόσοι χάθηκαν στην έκρηξη, μέχρι στιγμής οι τοπικές αρχές μιλούν για 15 νεκρούς. Η έκρηξη ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δηλώσεις από εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο AP, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. «Η λάβα σταμάτησε κοντά στην πόλη Buena, στην περιφέρεια της Goma, η πόλη γλίτωσε», δήλωσε ο στρατηγός Κονστάν Ντίμα, σε ένα σύντομο ηχητικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από τα δημόσια ΜΜΕ.

«Πολλές κλοπές σε καταστήματα ρούχων και μια απόπειρα απόδρασης κρατουμένων» από τη φυλακή της πόλης έχουν καταγραφεί, αλλά «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», αναφέρει ο στρατηγός, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα της από την λάβα διχοτομημένης πόλης. Με τις εναέριες εικόνες να προσφέρουν ένα άγρια εντυπωσιακό θέαμα, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος ο αριθμός των κτηρίων και των σπιτιών που καταστράφηκαν από την ασταμάτητη ροή της λάβας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις