Δ. Παύλου Μελά: Και ανακυκλώνεις και κερδίζεις

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης Tropa Verde ξεκίνησε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες στον δήμο Παύλου Μελά και τα έως τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται άκρως ικανοποιητικά από τη δημοτική αρχή.

Του Κώστα Παππά

Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pavlosmelas.tropaverde.org). Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό - PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου (δημαρχείο Σταυρουπολης, πρώην δημαρχείο Πολιχνης, εργοτάξιο Ευκαρπιας, ΤΟΜΥ Νικοπολης και ΚΕΠ Μετεωρων) και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Το kedenews επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά  κ. Σάκη Λαζαρίδη για να διερευνήσουμε με ποιόν τρόπο λειτουργεί αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα που επιβραβεύει τους πολίτες για την περιβαλλοντική προσφορά τους.

Οκ Λαζαρίδης εξηγώντας την δομή του προγράμματος αυτού τόνισε αρχικά: «Το πρόγραμμα αυτό επιβεβαίωσης και επιβράβευσης ανακύκλωσης tropa verde  είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που το εφαρμόζουμε εδώ και 9 μήνες στο Δήμο Παύλου Μελά. Αφορμή για να συμμετέχουμε είναι ο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε εδώ  και 3 χρόνια το «Ανακύκλωση με διαλογή στις σχολικές μονάδες» και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Μέσα στα σχολεία μας ανακυκλώνουμε χωριστά πλαστικό, χαρτί , αλουμίνιο και τηγανέλαιο».

Συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Όταν παρουσιάσαμε αυτή τη δράση είδαμε ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ισπανική πόλη Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα. Συμμετείχαμε τότε στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας μαζί με άλλες δύο πόλεις στην αρχή και άλλες τρεις στη διάρκεια. Έτσι εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με την πόλη Νίκαια της Γαλλίας , Γκιμαράες Πορτογαλίας και Ζουγκρόβ που είναι προάστειο της Βουδαπέστης.  Αφού προσαρμόσαμε αυτή την καλή πρακτική που εφαρμόζεται στην Ισπανία στο δικό μας Δήμο , ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την ανακύκλωση στις γειτονιές του Δήμου , όπως το λέγαμε και στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Image removed.

Δώροεπιταγές , εισιτήρια καθώς και αθλητικά είδη προσφέρονται απο τους χορηγούς τους προγράμματος όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά: «Το tropa verde είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει τον Δήμο , τους πολίτες ανακυκλωτές και τις τοπικές επιχειρήσεις, αυτές οι επιχειρήσεις ως χορηγοί προσφέρουν δωροεπιταγές ή διάφορα άλλα δώρα στους πολίτες. Συμμετέχουν επίσης Δημοτικές επιχειρήσεις ή φεστιβάλ που δίνουν εισιτήρια ή προσκλήσεις , μια κάρτα ενός μηνός για συμμετοχή σε κολυμβητήριο. Έτσι οι πολίτες και μαθαίνουν να ανακυκλώνουν σωστά και επιβραβεύονται για τη δράση τους. Επειδή μάλιστα είναι χορηγός μας η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δίνει δώρα από την μπουτίκ της ΠΑΕ και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό. Μάλιστα μα έφεραν και μια μπάλα με τις υπογραφές των ποδοσφαιριστών έτσι ώστε να την κληρώσουμε στους 600 δηλωμένους ανακυκλωτές. Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός όσων δήλωσαν μέχρι τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα γιατί δεν μιλάμε για 600 πολίτες μόνο , αλλά για 600 οικογένειες».

Ευχαριστούμε το kedenews για την προβολή αυτής της δράσης

Ο κ. Λαζαρίδης αφού ευχαρίστησε το kedenews για την προβολή αυτής της δράσης συμπλήρωσε: « Δεν είναι μόνο  το γεγονός οτι  οι πολίτες μαθαίνουν να ανακυκλώνουν σωστά , δεν σταματάνε μόνο εκεί , αλλά όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μας ζητάνε και κάδους οικιακής κομποστοποίησης , παράλληλα συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις δεντροφύτευσης και καθαρισμού. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες αποκτούν και μια φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση».

Περισσότερα σε Ειδήσεις