Στους Λειψούς η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανία - Επίσκεψη στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής

Στους Λειψούς η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας για να ενημερωθούν για την πορεία του πρωτοποριακού έργου που αφορά στη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που όταν ολοκληρωθεί θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας για ερευνητικές δραστηριότητες.

Το καινοτόμο έργο στηρίζεται ενεργά και από τον Δήμο Λειψών και το υλοποιεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου. Το Ινστιτούτο είναι μια ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Το κτίριο που στεγάζει το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι πρότυπο και αυτόνομο ενεργειακά καθώς τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, ενώ σύντομα θα διαθέτει και σύστημα αφαλάτωσης που θα λειτουργεί επίσης με φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών παροχής νερού στο κτίριο. Μετά από εκτεταμένη προεργασία, επελέγη το νησί των Λειψών, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 800 κατοίκους καθώς θεωρείται ένα πραγματικά «πράσινο νησί».

«Οι Λειψοί διαθέτουν ένα από τα καλύτερα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα με τις τοπικές αρχές να αναλαμβάνουν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού «αποτυπώματος» του τόπου», αναφέρεται ενδεικτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Πρόσφατα με αφετηρία τους εξωτικούς Λειψούς, μία μεγάλη οικολογική πρωτοβουλία έλαβε χώρα με την προοπτική να συμβάλει δραστικά στην προστασία των θαλασσών. Η δράση αφορούσε στην επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, που για πρώτη φορά ξεκίνησε από το νησί της Καλυψούς και για την οποία οργανώθηκε εντυπωσιακή διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησαν ταυτόχρονα περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό.

Δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου αναμένεται να επισκεφτούν τους Λειψούς η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πρεσβείας της Ισπανίας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του πρωτοποριακού έργου για τα παγκόσμια δεδομένα, που αφορά στη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

«Είναι τιμή μας που στους Λειψούς υλοποιείται ένα έργο - σταθμός για την οικολογία. Στόχος του Δήμου και των κατοίκων του είναι η υιοθέτηση ενός «πράσινου» τρόπου ζωής που θα αποτελέσει πρότυπο στο Αιγαίο, την Ελλάδα και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις