Γερμανία: Σχεδίαζαν να μοιράσουν ακατάλληλες μάσκες σε ευάλωτες ομάδες

Jens Spahn
Photo: AP

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU) ζήτησε η ηγεσία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο του σχεδίαζε να διαθέσει άχρηστες μάσκες σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αποκαλυπτικό ήταν δημοσίευμα από το περιοδικό Der Spiegel που αναφέρει ότι, την άνοιξη του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια μάσκες αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης. Συναρμόδιο είναι το υπουργείο Εργασίας – του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Χουμπέρτους Χάιλ – , από όπου καθορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων σχετικά με το εάν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

Jens Spahn
Photo: AP

"Φρένο" από το υπουργείο Εργασίας

Στις αρχές του 2021 το υπουργείο Υγείας πρότεινε, όπως αναφέρει το Spiegel, οι μάσκες να διανεμηθούν δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τόνισε ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

Για τον λόγο αυτό τελικά οι μάσκες δεν χρησιμοποιήθηκαν μόλις έφτασαν στη χώρα, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να περάσουν εκτάκτως τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διανεμηθούν στο κοινό.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως όλες οι μάσκες είχα δοκιμαστεί και πως η προστασία των αδυνάμων είναι προτεραιότητά του.

Jens Spahn
Photo: AP

Πυρά κατά του Γενς Σπαν από τα κόμματα 

Όπως ήταν αναμενόμενο το δημοσίευμα προκάλεσε «σεισμό» στην πολιτική σκηνή με τα κόμματα να εκτοξεύουν πυρά κατά του Γενς Σπαν. Ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ χαρακτήρισε το σχέδιο «εξοργιστικό και απάνθρωπο» τονίζοντας ότι «ο υπουργός πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις και όχι να δείχνει το δάχτυλο σε άλλους». 

«Η προσπάθεια να ξεφορτωθούν άχρηστες μάσκες μοιράζοντάς τες σε ευάλωτες ομάδες είναι πέρα από κάθε κριτική και εντελώς απαράδεκτη» σημείωσε η αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Κάτια Μαστ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Κ.Ο. του Die Linke, Γιαν Κόρτε, ζήτησε παραιτήσεις και να υπάρξουν συνέπειες και τόνισε «ο υπουργός Υγείας για ακόμη μια φορά φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να καλύψει τις δικές του αποτυχίες».

Τέλος το κόμμα των Φιλελευθέρων ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Περισσότερα σε Ειδήσεις