Αρχαία Ολυμπία Κεραίες: Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε η τοποθέτησή τους στον αρχαιολογικό χώρο

Αρχαία Ολυμπία κεραίες
Κεραία τοποθετημένη 20μ. αριστερά της κεντρικής εισόδου και εντός φυσικά του αρχαιολογικού χώρου

Των Κώστα Παππά και Αλεξάνδρας Ντούσκα

Αιφνιδιασμένοι αρχικά και στη συνέχεια οργισμένοι δηλώνουν τοπικοί φορείς και βουλευτές του νομού Ηλείας από τη βεβήλωση του ιερού τόπου της Ολυμπίας, την οποίαν πλέον «κοσμούν» τέσσερις κεραίες, πιθανώς 5G, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν ποιος έδωσε το «πράσινο φως».  

Σοβαρές καταγγελίες από κατοίκους

Ντόμινο αντιδράσεων προκαλεί το δημοσίευμα του kedenews που ανέδειξε κατά αποκλειστικότητα  την τοποθέτηση κεραιών στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αρχικά οι καταγγελίες ανέφεραν ότι ο σκοπός της  τοποθέτησης των κεραιών (4 στον αριθμό), ήταν η εικονική περιήγηση την οποία προσέφερε μεγάλη εταιρεία τεχνολογικών εφαρμογών. Μάλιστα χρονικά η τοποθέτησή τους προσδιορίζεται την τελευταία εβδομάδα. Όπως ανέφερε η κ. Νικολία Αστερή, η οποία προχώρησε και στις καταγγελίες  «οι κάτοικοι γνώριζαν ότι θα έρθει μια εταιρεία, η οποία μέσα από το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας θα έκανε ξεναγήσεις στον χώρο».

Αρχαία Ολυμπία κεραίες
Κεραία τοποθετημένη 20μ. αριστερά της κεντρικής εισόδου και εντός φυσικά του αρχαιολογικού χώρου

Οι τελευταίες ωστόσο πληροφορίες δίνουν άλλη διάσταση στην υπόθεση των κεραιών. Σε επικοινωνία του kedenews, με το γραφείο της Προϊσταμένης  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ξεκαθαρίζουν ότι οι κεραίες που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο είναι κεραίες για σήμα ιντερνέτ κοινώς για wifi. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και από το γραφείο Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, με την επισήμανση ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία ανάμειξη στο θέμα και η μόνη αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση τοποθέτησης των κεραιών εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκληση στην Ιστορία

Δράκοι με καλώδια αντί για αίμα στις φλέβες του Πανούση, σχολίασε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος το «έγκλημα» που γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία. «Η υποκατάσταση μέσω των ηλεκτρονικών και ψηφιακών πληροφοριών όλων των ανθρώπινων λειτουργιών, αυτό επιχειρείται στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, στην κοιτίδα των αξιών που είναι η άμιλλα, η αλληλεγγύη και όλο το ανθρωποκεντρικό πολιτιστικό απόθεμα της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για πρόκληση στην ιστορία», τονίζει ο Δήμαρχος Πύργου.

Αντωνακόπουλος
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

Έλεος, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια λεηλασία στην Ιστορία μας

Την ίδια στιγμή ο κ. Αντωνακόπουλος καταγγέλλει πως ο ιερός χώρος μετατρέπεται σε μέσο προσχώρησης οικονομικών ωφελειών  από τις παγκόσμιες εταιρίες της διαχείρισης πληροφορίας , φανταστείτε τι κέρδη βγάζουν  οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα». Για τον ίδιο η μετάβαση στην εικονική πραγματικότητα της ανάδειξης του Παγκόσμιου Μνημείου, «Απαξιώνει από αυτή τη χρήση το μνημείο, και τοποθετεί  απέναντι τις ανθρωποκεντρικές αξίες σε έναν  χώρο ιερό. Σε λίγο θα βάλουμε και ρομπότ στα μουσεία που θα απεικονίζουν γεγονότα, όπως κάνουν αμερικανικές ταινίες που δείχνουν τον Ηρακλή να παλεύει με τον Αγαμέμνονα » και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Έλεος δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια λεηλασία στην Ιστορία μας, η Αρχαία Ολυμπία άντεξε παγκόσμιους πολέμους, ότι δεν έγινε με τη βία των πολέμων θα γίνει  τη βία των κερδών».

Έχει γίνει λάθος που πρέπει να διορθωθεί αλλιώς δεν είμαστε οι σωστοί κληρονόμοι

Σε ερώτηση αν υπάρξουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε «Οι αξίες  του Ολυμπισμού και αυτό το απόθεμα που έχει η περιοχή μας που είναι ικανό και αρκετό να κρατήσει ζωντανές τις αξίες δεν ανήκει σε κανέναν ούτε στον δήμαρχο του Πύργου ούτε στον Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας ανήκει στον κόσμο, δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα. Κάποιοι θα πρέπει αν έχουν και λίγο τύψεις δεν μπορεί δίπλα στα μοναδικής εμβέλειας παγκόσμια  μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO».

Αρχαία Ολυμπία κεραίες
Κεραία τοποθετημένη στο ξύλινο φυλάκιο, 30μ. νοτιοανατολικά του ναού του Διός

«Έχει γίνει λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Αν κάποιοι το γνωρίζουν και σιωπούν είναι συνένοχοι ή  δειλοί ή συνοδοιπόροι αυτής της ατέρμονης εμπορευματοποίησης των αξιών άρα δεν είμαστε οι σωστοί κληρονόμοι».

Εξηγήσεις ζητά ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός

Σειρά ερωτημάτων θέτει για το θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύσης  Καλαματιανός, o οποίος σε έντονο ύφος τοποθετείτε  για τη νομιμότητα της διαδικασίας τοποθέτησης των κεραιών στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και για την αισθητική υποβάθμιση του χώρου. Ο κ. Καλαματιανός σε αποκλειστική δήλωση στο kedenews.gr αναφέρει:

Καλαματιανός
Διονύσης Καλαματιανός, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Κυβέρνηση συνολικά, καλείται να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για το τι συμβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Μετά την προσβολή της Ακρόπολης, η ανησυχία μας γιγαντώνεται.

Ποιος έχει το δικαίωμα να τοποθετεί κεραίες στον ιερό αυτόν τόπο, ποιος παραχώρησε αυτό το δικαίωμα, με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις; Δόθηκαν όλες οι νόμιμες άδειες και εγκρίσεις για την τοποθέτηση κεραιών στα αρχαία μνημεία, που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά; Για ποιόν λόγο γίνεται και ποιο δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί; Ποιος έκρινε ότι μπορούν να ταιριάξουν με την ιερότητα, τον συμβολισμό και την αισθητική του χώρου; Εξυπηρετούν κάποια διαδικασία ψηφιακής απεικόνισης; Ποιος εξέτασε την ποιότητα αυτής της απεικόνισης και την ιστορική, επιστημονική, πολιτιστική, αισθητική πιστότητα και αυθεντικότητά της; Πως εξασφαλίζεται ο σεβασμός της παναθρώπινης αρχαιολογικής, πολιτιστικής και αθλητικής αξίας και σημασίας των μνημείων; Οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί π.χ. UNESCO κ.α. ενημερώθηκαν, ρωτήθηκαν και συμφωνούν με αυτή την διαδικασία;

Απαιτούμε απαντήσεις και εξηγήσεις. Αυτόν τον ύψιστο αρχαιολογικό χώρο, με τα ύψιστα μνημεία, με τις παναθρώπινες αξίες και συμβολισμούς που περιέχει, τον δανειστήκαμε από το παρελθόν και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές με σεβασμό και εκτίμηση, με διατήρηση της ακεραιότητάς του. Είναι αδιανόητο να σκέφτονται κάποιοι ότι μπορούν να τον βεβηλώνουν με οιοδήποτε τρόπο. Δεν θα  το  επιτρέψουμε».

Περισσότερα σε Ειδήσεις