Αντικειμενικές αξίες: Στα ύψη οι αντιδράσεις της δημοτικής αρχής Λέσβου

Λέσβος στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες
Ferryhopper

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των δημάρχων σε ολόκληρη τη χώρα για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Την έντονη διαφωνία τους για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι, καταγελώντας την κυβέρνηση για αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη δημόσια διαβούλευση πριν από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα  για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

 

Παρέμβαση Μπουρνούς για αντικειμενικές
ΠΗΓΗ: Ύπαιθρος Χώρα

Σε σκληρή ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμος Λέσβου, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει άδικες τις αυξήσεις και ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε διορθώσεις

Μπορνούς προς υπουργό Οικονομικών
ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Την ώρα που η Λέσβος επιχειρεί να εισέλθει σε μια κανονικότητα έπειτα από εξαετή ταλαιπωρία που έχει υποστεί σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων που προκάλεσε το μεταναστευτικό περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, η επικαιρoποίηση των αντικειμενικών αξιών έτσι όπως διαμορφώθηκαν αδικεί κατάφωρα το νησί.  

Για άδικη μεταχείριση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λέσβου, καθώς στη γειτονική Χίο οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν εμφανίζουν αισθητή μείωση, υπονοώντας ότι  δεν τηρήθηκαν τα ίδια «μέτρα και σταθμά». Μάλιστα, όπως τονίζεται, «όταν παρατηρούνται επιπλέον αυξήσεις σε περιοχές που δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη και είναι καθαρά αγροτοκτηνοτροφικές, τότε η αίσθηση της αδικίας ενισχύεται».

Ως ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της κοινωνίας για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη χαρακτηρίζει τις νέες αυξήσεις και επιβαρύνσεις η δημοτική αρχή, μετά την υποβάθμιση και τη στασιμότητα των τελευταίων ετών.

Καταλήγοντας, ο Δήμος Μυτιλήνης καλεί το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάσταση του νησιού και να καθορίσει νέες τιμές αντικειμενικών, που δεν προκαλούν αδικίες και θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της Λέσβου και των κατοίκων της.

Αναφορά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Οικονομικών

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής Ν. Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία εκφράζεται η έκπληξη και η έντονη ανησυχία για την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Βόρειο Αιγαίο, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 24%. Στα σχετικά δημοσιεύματα, ως αιτία για την  αύξηση των αντικειμενικών αξιών προβάλλεται ο χαρακτηρισμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου ως τουριστικών περιοχών. Ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε ότι «στην επιστολή του ΤΕΕ παρατίθενται στοιχεία ερευνών που καταδεικνύουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε αντίθεση με αυτά του Νοτίου, κατά 9,1% τα τελευταία 40 χρόνια εξαιτίας οικονομικών και αναπτυξιακών παραγόντων, ενώ ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την αναπτυξιακή τους πορεία». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Λέσβος και η Χίος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των δεικτών της τουριστικής ανάπτυξης, εφόσον οι ελλείψεις σε υποδομές έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση των πτήσεων τσάρτερ, αποκόπτοντας, ουσιαστικά, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τον τουρισμό από ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, στην αναφορά του ο βουλευτής δήλωσε πως «εκφράζεται εύλογα από το ΤΕΕ η πεποίθηση ότι είναι εκτός πραγματικότητας η ενδεχόμενη κατάταξη του Βορείου Αιγαίου στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν, από τη στιγμή που στην περιοχή παρατηρείται κατάρρευση της κτηματαγοράς, ελεύθερη πτώση του τουρισμού, ενώ, παράλληλα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της καταστροφικής διαχείρισης της κυβέρνησης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό».

Περισσότερα σε Ειδήσεις