Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα ο καθαρισμός του Σέιχ Σου

1

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επιχειρησιακή σύσκεψη και αυτοψία στο περιαστικό δάσος της συμπρωτεύουσας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από χρόνια κραυγών, δελτίων Τύπου, επιστολών, ενημερώσεων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σέιχ Σου, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, εδώ και έναν μήνα αποφάσισαν να δώσουν λύση.

«Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι τεχνικές μελέτες, και από τη Δευτέρα ξεκινάμε τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, 3.500 στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας: «Ευελπιστούμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα αυτόν».

Ο καθαρισμός του Σέιχ Σου θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 40 ημέρες, ενώ αν χρειαστεί θα συνεχιστεί.

 

Υπερανάλυση = παράλυση

«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση. Στην Ελλάδα το έχουμε πληρώσει και, δυστυχώς, το έχουμε πληρώσει και σε ανθρώπινες ζωές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα με τον καθαρισμό του Σέιχ Σου δεν είναι το μόνο και ότι επιχειρησιακά θα επικαιροποιηθεί το σχέδιο, με τον πνεύμονα πρασίνου να κλείνει και στο Τριάδι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το προφυλάξουμε και από τον οποιονδήποτε κίνδυνο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά στον καθαρισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για την προστασία του Σέιχ Σου.

 

Σε ετοιμότητα ελικόπτερο βαρέος τύπου

Επιπροσθέτως, έκανε εκτενή αναφορά στην προφύλαξη του δάσους, στη Χαλκιδική, αλλά και στο νέο ελικόπτερο που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Για το Σέιχ Σου ενισχύονται οι περιπολίες για την καλύτερη προφύλαξή του», ενώ «η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου που ήδη βρίσκεται στο αεροδρόμιο και το οποίο μέσα στις επόμενες μέρες μπαίνει σε ετοιμότητα για να μπορέσει να συνδράμει τόσο στο Σέιχ Σου όσο και στη Χαλκιδική, που αποτελεί για εμάς σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας. Το Σέιχ Σου δεν χρειάζεται απλώς “κάποιες ενέργειες”, αλλά χρειάζεται ένα συγκεκριμένο και ενιαίο πρόγραμμα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις