Λινού για Johnson & Johnson: Παρενέργειες στις γυναίκες κάτω των 50

Αθηνά Λινού, Johnson @ Johnson, εμβόλια, παρενέργειες
EUROKINISSI

Φόβο και ανησυχία έχει προκαλέσει σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca η τελευταία σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να χορηγείται το εμβόλιο μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την πρώτη δόση του βρετανικού εμβολίου έχουν ήδη λάβει περίπου 470.000 πολίτες στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο των παρενεργειών νέες γυναίκες, ενώ επισήμανε ότι αρκετές το γλίτωσαν μετά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει.

Οι παρενέργειες του Johnson & Johnson

Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι η Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Αυτό που δεν λέγεται ακόμα από την Επιτροπή είναι ότι και το Johnson & Johnson έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες στις νέες γυναίκες. Αν και είναι μονοδοσικό –κάτι που μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης–, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει παρενέργειες» δήλωσε η καθηγήτρια στο sputniknews.gr.

Jonhson @ Johnson

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται και στα δύο εμβόλια για γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Αν ήταν έξυπνη η πολιτεία, θα έλεγε το εξής απλό: Να κάνουν οι νέοι άνδρες το Johnson & Johnson, ενώ οι νέες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna» είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca

Αναφορικά με όσους και όσες άνω των 30 ετών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η Επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού τους με το ίδιο σκεύασμα.

AstraZeneca

Πέρα από τις όποιες παρενέργειες, το AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά την ανοσία.

Τι δήλωσε ο Κικίλιας

Να καθησυχάσει τους πολίτες επιχείρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δήλωση που έκανε για τον εμβολιασμό με AstraZeneca, καθώς –όπως επισήμανε– οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες.

Κικίλιας, εμβόλια
Eurokinissi

«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύτηκαν από τον κορονοϊό χάρη σε αυτό. Πάνω από 20 χώρες, και εμείς, συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Θεμιστοκλέους: «Καμία παρενέργεια στη δεύτερη δόση του AstraZeneca»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα κατέστησε σαφή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας
EUROKINISSI

Περισσότερα σε Ειδήσεις