Φαρμακοποιοί Αττικής: Τέλος στα «αναξιόπιστα» self tests από 19 Ιουνίου

Σελφ τεστ, φαρμακοποιοί, κορονοϊός, πανδημία

Στις 19 Ιουνίου σταματάει η διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της Αττικής, χωρίς να δοθεί νέα παράταση. Οι φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου κάνουν λόγο για αναξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών τεστ αλλά και για το νέο «χαράτσι» που –όπως λένε– τους επιβλήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, αντί για επιβράβευση για την προσφορά τους στην πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self tests από τα φαρμακεία των μελών του από την 19η Ιουνίου, χωρίς περαιτέρω παράταση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, τους επιβάλλει clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ως «επιβράβευση» για την προσφορά τους στην πανδημία.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως τα self tests αποδείχτηκαν μια «αναξιόπιστη διαδικασία».

Η ανακοίνωση του ΦΣΑ

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Ο ΦΣΑ εξαρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self tests, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self tests είναι ψευδώς θετικά.

Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις, επίσης, για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηριζόταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτή την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προτείνοντας ως “αντάλλαγμα” να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλίσει το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

Ουσιαστικά, όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων, αλλά τους βάζουν και καινούριο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο ΦΣΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self tests».

Για να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ανατρέξτε εδώ: www.fsa.gr.

Περισσότερα σε Ειδήσεις