Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Όσα είπαν Μητσοτάκης - Φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν παρουσίασαν το ''Ελλάδα 2.0''
EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Κομισιόν στον ιστορικής σημασίας χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Η σημασία του γεγονότος φαίνεται στις δηλώσεις των δύο πρωταγωνιστών.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή και την τελευταία πράξη των δύσκολων στιγμών της πανδημίας. «Η Ένωση προχωρεί σε μια κοινή έκδοση χρέους προς όφελος των κρατών-μελών της, μια πρόταση που υποστήριξα από την αρχή» δήλωσε. Και συνέχισε: «Η Ελλάδα θεωρείται από τις ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δικαιούται κεφάλαια ύψους 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, και η χώρα μας με τη σειρά της ήταν από τις πρώτες που κατέθεσαν Σχέδιο που περιλαμβάνει 175 επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. Σε ορίζοντα 7ετίας αναμένεται να δημιουργήσουμε 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση, στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και, τέλος, στις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό. 

Σε επίσης θετικό κλίμα μίλησε και η πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Δεν ξεχάσω το πώς οι Έλληνες αναταποκρίθηκαν σε αυτές τις “μαύρες στιγμές” την περίοδο της πανδημίας. Επέδειξαν αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφέροντας πως δίνεται το «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμά μας, ύψους 800 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ» επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σημειώσει πως «σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

«Σήμερα γράφουμε ιστορία, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία» τόνισε με νόημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Περισσότερα σε Ειδήσεις