Βατόπουλος: Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από τις επόμενες εβδομάδες

άνθρωπος με μάσκα
(EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τόνισε πως «έως τις αρχές του 2022 τον κορονοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη». 

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων ανέφερε πως στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο ίδιος συστήνει τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όπως επισήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς, που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες, που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό. 

εμβόλιο κορονοϊού
©(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι απέναντι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος για το γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά. 

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80%, ίσως οι μεταλλάξεις να μη «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν. Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια. Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη. 

Παγώνη: «Όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν το 80%, θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες»

Σχετικά με τις μάσκες στις διακοπές, η κ. Παγώνη τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τις φορούν, ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπως στα σοκάκια ενός νησιού, που –όπως τόνισε– δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Η ίδια ανέφερε πως όταν οι εμβολιασμοί φτάσουν σε ένα ποσοστό 80%, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες, ούτε σε εσωτερικούς χώρους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις