Ανάκληση - Fake news «Στο πλευρό του δολοφόνου της Γαρυφαλιάς οι αντιεξουσιαστές;»

Fake news

Tην Τετάρτη το βράδυ λάβαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο καταγγελίες από αναγνώστες για ένα «κάλεσμα» σε LIVE που οργανώνουν αντιεξουσιαστές με σκοπό την οικονομική υποστήριξη του γυναικοκτόνου Δημήτρη Βέργου. 

Κάνοντας μία έρευνα στα social media διαπιστώσαμε ότι η παρακάτω φωτογραφία κυκλοφορούσε σε αναρτήσεις και η κατακραυγή των χρηστών ήταν μεγάλη.

Ωστόσο, επειδή δεν μπορούσαμε να ξέρουμε με βεβαιότητα κατά πόσο αυτό το κάλεσμα ήταν αληθινό ή φτιαχτό, -όπως και αποδείχτηκε- αλλά ούτε να αγνοήσουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια σε περίπτωση που είχε ισχύ αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τη φωτογραφία ως είδηση με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να φαίνεται ότι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Φολέγανδρος

Σήμερα με επίσημο δημοσίευμά της η «Αναρχική Ομοσπονδία» ανακοινώνει ότι η φωτογραφία που αναπαράγεται στα social media διαφόρων χρηστών αποτελεί προβοκάτσια, καθώς, τα μέλη ουδέποτε θα υποστήριζαν έναν γυναικοκτόνο. 

Προφανώς, κάποιοι αποφάσισαν να στοχοποιήσουν τα μέλη των αναρχικών συλλογικοτήτων με σκοπό να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους οφέλη και σκοπιμότητες και το πέτυχαν. Γι' αυτό ως δημοσιογράφοι του ομίλου της «Pressgroup» οφείλουμε ανακαλέσουμε το δημοσίευμα και να ζητήσουμε συγνώμη για τη μη εσκεμμένη παραπληροφόρηση και να ενημερώσουμε ότι δρούμε ανεξάρτητα χωρίς να εξυπηρετούμε κανένα κομματικό ή πολιτικό φορέα. Τηρώντας πάντοτε τον κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ανακαλούμε το προηγούμενο δημοσίευμα ενημερώνοντας πως αποδείχτηκε ψευδές και για αυτούς τους λόγους το κατεβάζουμε. 

Δυστυχώς, τα social media αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών άλλοτε ορθών, άλλοτε ψευδών που καμιά φορά ακόμη και αν προβείς σε διασταυρώσεις μπορεί να πέσεις σε παγίδα. 

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις