Tα 103 χρόνια από την ενσωμάτωσής της στον Εθνικό Κορμό γιορτάζει η Κομοτηνή

komotini

Με κάθε επισημότητα θα τιμηθεί και φέτος  η επέτειος των Ελευθερίων της Κομοτηνής, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται 103 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα αύριο στις 10:30 θα γίνει η έπαρση της Ιστορικής Σημαίας της πόλης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου.

Στις 18:30 η Κομοτηνής θα υποδεχθεί τη σεπτή θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Θα ακολουθήσει Ιερά πομπή και Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οδό Δημοκρίτου, την οδό Ορφέως και τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής.

 Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 ημέρα των Ελευθερίων θα τελεσθεί από τις 07:00 Όρθρος, Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων και οι λοιποί Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, που θα παραβρεθούν.

 Θα ακολουθήσει στις 10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και θα συγχοροστατήσουν οι προσκληθέντες Μητροπολίτες:Ξάνθης και Περιθεωρίου  Παντελεήμων, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού, Μαραθώνος, Κύριλλος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος και Δράμας Δωρόθεος.

Μετά την Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνή, Ιωάννη Γκαράνη.

 Στις 11:15 θα τελεσθεί  Επιμνημόσυνη Δέηση.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τις τοπικές αρχές.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι με την παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις