Ιωάννινα: Ιερέας πουλούσε εκκλησιαστικά κειμήλια

Γιάννενα κλοπιμαία
protothema.gr

Στα χέρια των διωκτικών αρχών έπεσε ο ιερέας που πουλούσε  ιερά κειμήλια στην περιοχή των Ιωαννίνων. Την άκρη του νήματος που ενδέχεται να οδηγήσει στην εξιχνίαση μιας σειράς κλοπών από τις εκκλησίες απόμερων περιοχών της Ηπείρου, ίσως βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι συνέλαβαν το πρωί της Τρίτης στα Ιωάννινα έναν ιερέα που είχε στην κατοχή του πλήθος θρησκευτικών κειμηλίων, αλλά και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.



Τα ιερά κλοπιμαία

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης πληροφοριών που δέχθηκαν, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του υπόπτου κληρικού στην περιοχή της Δωδώνης, όπου κατέσχεσαν ένα Ευαγγέλιο του 1818, ένα χάλκινο νόμισμα των Κλασικών ή Ελληνιστικών χρόνων με παραστάσεις κεφαλής και σκύλου και έναν ξύλινο σταυρό με παράσταση της Σταύρωσης, που προέρχεται από την απόληξη τέμπλου εκκλησίας όπως και δυο θρησκευτικές εικόνες που επίσης κατασχέθηκαν. Ακόμη, βρήκαν άλλο ένα Ευαγγέλιο, δυο εκκλησιαστικά βιβλία, μια δίζωνη θρησκευτική εικόνα και τρία οθωμανικά νομίσματα, τα οποία εξετάζονται.

Ιερέας
efsyn


Επιπλέον, στο σπίτι του ιερωμένου βρέθηκαν 28.050 ευρώ, των οποίων την προέλευση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και ερευνάται αν προέρχονται από το ξεπούλημα κειμηλίων. Τα ευρήματα παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για να εξεταστούν και να εκτιμηθεί η προέλευσή τους.

Ο ιερέας είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, καθώς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος του είχε απαγορεύσει εγγράφως εδώ και τέσσερα χρόνια την τέλεση θρησκευτικών πράξεων. Αν και εντάχθηκε στη Μητρόπολη Κόνιτσας, είναι παροπλισμένος και δεν ιερουργεί. Χθες, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Περισσότερα σε Εκκλησία