Εργασιακό νομοσχέδιο: Αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ στη «μάχη» μπήκαν και οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας και Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη 2 Ιουνίου προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη με συγκέντρωση μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ), οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στην αποκοπή της Επιθεώρησης Εργασίας από «τον φυσικό του φορέα, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας».

Για την κινητοποίηση και για τα αιτήματα των εργαζόμενων του Υπουργείου Εργασίας μίλησε στο kedenews.gr ο Μάνθος Ασλανίδης, επιθεωρητής εργασίας που εργάζεται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ. «Η κινητοποίηση της Τρίτης έγινε για να δείξουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απεμπολεί τα δικαιώματα των εργαζομένων από καιρό κατακτημένα όπως το οκτάωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, τη δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης που τη δυσκολεύει πάρα πολύ. Υπάρχουν κι άλλες αντεργατικές διατάξεις.

Όμως, εκτός από αυτό υπάρχει και μια άλλη διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο, η οποία μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό ήταν κάτι που είδαμε από την αρχή με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και σκεπτικισμό. Δεν μπορεί με το που βγήκε η Νέα Δημοκρατία να υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, το έκανε μια γενική Διεύθυνση σε όλες τις άλλες Διευθύνσεις του Υπουργείου και τώρα να το ξανασκέφτεται και να μας βγάζει έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Η επιφύλαξη, φυσικά, προέρχεται και από το γεγονός ότι αυτή η διάταξη συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Είναι οξύμωρο να θεωρεί κανείς ότι τα δικαιώματα των εργαζόμενων απεμπολούνται, αλλά η Επιθεώρηση Εργασίας αναβαθμίζεται και θα είναι καλύτερη, δυνατότερη και πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία είναι “σκοτεινά” στο νομοσχέδιο».

Υπουργείο Εργασίας
EUROKINISSI

Στη συνέχεια ο κ. Ασλανίδης μας τόνισε ότι αρχικά οι εργαζόμενοι προσανατολίζονταν σε μια 48ωρη κινητοποίηση αφού είχε αρχικά προκηρυχθεί 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ για τις 3 Ιουνίου, αλλά τελικά μεταφέρθηκε για τις 10 Ιουνίου. Ο επιθεωρητής εργασίας πρόσθεσε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ θα δώσουν δυναμικό «παρών» στη Γενική Απεργία στις 10/6.  

Περισσότερα σε Συνδικαλισμός