Έλενα Βάκα: «Προορισμός τεσσάρων εποχών η Χαλκίδα»

Η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου μίλησε για τα νέα σχέδια της δημοτικής αρχής αναφορικά με την Αγορά και το νέο νοσοκομείο της πόλης, ενώ παράλληλα εστίασε και στο πλάνο που ακολούθησε για την προστασία των πολιτών από την πανδημία. Στόχος της δημάρχου για την πόλη, που βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα, είναι να αναδειχθεί σε προορισμό τεσσάρων εποχών.

Συνέντευξη στις Μαύρα Σαραντοπούλου και Κατερίνα Θανάση

Ποια είναι η πορεία των εργασιών για το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας; Πότε δρομολογείται η λειτουργία του;

Ο Δήμος Χαλκιδέων εκτελεί τα συνοδά έργα του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας και, συγκεκριμένα, ένα έργο που περιλαμβάνει τον δρόμο της πρόσβασης εκεί και τις αποχετεύσεις λυμάτων και ομβρίων και ένα έργο για την υδροδότηση. Από τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε καθήκοντα, τα έργα αυτά είναι προτεραιότητά μας. Συνεχίσαμε το πρώτο που είχε σταματήσει, με ταχύτατους ρυθμούς, και δρομολογήσαμε το δεύτερο, για το οποίο δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη.

Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν και τα δύο. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε ήδη συνδέσει το νοσοκομείο με την αποχέτευση των λυμάτων και έχουμε εξασφαλίσει παροχή νερού για τη λειτουργία της ΜΕΘ, η οποία επείγει ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποια μέτρα έχετε λάβει για την προφύλαξη των δημοτών ενάντια στον κορονοϊό; Και κατά πόσον οι πολίτες ανταποκρίνονται στην απαγόρευση κυκλοφορίας;

Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που περνά όλη η χώρα, στον δήμο μας ξεκινήσαμε με το κλείσιμο και τις απολυμάνσεις των σχολείων τρεις ημέρες πριν από το γενικό κλείσιμο που επέβαλε η πολιτεία, και συνεχίσαμε με απολυμάνσεις που συνεχίζονται και σήμερα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες, δρόμους, δημόσια και δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες.

Έχουμε οργανώσει από την αρχή τις δομές μας και το «Βοήθεια στο Σπίτι», παρέχοντας υπηρεσίες στις ευπαθείς ομάδες για εξυπηρέτηση στο σπίτι σε αγορές τροφίμων και φαρμάκων, σε συναλλαγές με το Δημόσιο κ.ά., με τη λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, προσφέρουμε καθημερινά 270 μερίδες φαγητού με διανομή κατ’ οίκον, έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντών, παρέχουμε δωρεάν χρήση του λογισμικού του ΚΕΠ Υγείας για ενημέρωση και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με ειδικευμένους επιστήμονες και με τη δυνατότητα παροχής συμβουλών σε γονείς.

Έχουμε ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα με την τοποθέτηση 40 ταϊστρών και την καθημερινή τους τροφοδοσία. Παρέχουμε τη δυνατότητα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών για τις υποθέσεις τους σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και, βέβαια, έχουμε ήδη λάβει αποφάσεις για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, παρατάσεις ρυθμίσεων χωρίς προσαυξήσεις σε οφειλές, διακοπή κάθε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης και απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη χρήσεως κοινοχρήστων χώρων για όλες τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.

Οι δημότες μας στο σύνολό τους ανταποκρίνονται στα μέτρα, αν και ο δήμος μας φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του και την πλούσια ακτογραμμή του.

Ένας στόχος για τη φετινή χρονιά ήταν η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία του έργου;

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε αμέσως τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν υπήρχε, για να δημοπρατηθεί το πολύπαθο έργο της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας. Αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων, στη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), προκειμένου να λάβουμε την οριστική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Οπότε, εκτιμούμε ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας που θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία του κέντρου της πόλης μας.

Η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό αφότου διαπιστώθηκαν κρούσματα κορονοϊού. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους; Έχει επιβαρυνθεί η περιοχή;

Πράγματι, τα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα προκάλεσαν δικαιολογημένη ανησυχία στους δημότες μας, ιδιαίτερα της περιοχής της Αυλίδας, καθώς οι φιλοξενούμενοι εκεί ήταν σε επαφή με καταστήματα και κατοίκους της περιοχής.

Ευτυχώς, δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα μετάδοσης του ιού, αλλά αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, πέρα από την οργανωμένη 24ωρη φύλαξη, είναι η επαφή των ανθρώπων αυτών με το νοσοκομείο μας. Η δομή πρέπει να αποκτήσει αυτοτέλεια ως προς τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης και, επιπλέον, πρέπει να ελέγχονται όλες οι επίτοκες πριν από την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο για να γεννήσουν.

Έχουμε εκατοντάδες επίτοκες και περίπου δέκα γεννήσεις κάθε εβδομάδα. Έχουμε ήδη απευθυνθεί με συγκεκριμένα έγγραφα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας και υπάρχει συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπλαση της πόλης; Θεωρείτε ότι η Πολιτεία βοηθά επαρκώς τη Χαλκίδα ή χρειάζεται περισσότερη στήριξη από το κράτος;

Η πόλη της Χαλκίδας, αλλά και όλος ο δήμος μας, ξεχωρίζει για την ιστορική του κληρονομιά, τη φυσική του ομορφιά και την κομβική γεωγραφική του θέση. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία, να αναδείξουμε τη Χαλκίδα σε τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών, αλλά και να την κάνουμε πρωτίστως φιλική στους κατοίκους της. Καθαριότητα, προσβασιμότητα, κυκλοφοριακό, γήπεδα, κοινόχρηστοι χώροι και γενικά η αισθητική της πόλης είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Αυτό μαζί με τη συντονισμένη προσπάθεια για την ιστορική και πολιτιστική ανάδειξή της χαράζουν την πορεία μας από την πρώτη ημέρα.

Σίγουρα χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια από την Πολιτεία. Είναι ευοίωνη η άριστη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η καλή μας επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Επιδιώκουμε οι δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες να μην αποτελέσουν τροχοπέδη για την πορεία των έργων και των σχεδιασμών μας.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε όλα τα έργα, την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Αβάντων, τη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Βενιζέλου - Αρεθούσης και για αναπλάσεις πλατειών και αλσυλλίων, τη βελτίωση των υποδομών στο κολυμβητήριο, ασφαλτοστρώσεις, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, τις παιδικές χαρές και τα σχολεία μας, καθώς και πολλά άλλα έργα σε κάθε πόλη και χωριό του δήμου.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις