Κωνσταντίνος Τσιάρας: «Είμαι αποφασισμένος να προσφέρω στην ανάπτυξη της Καρδίτσας»

Έναν μήνα μετά τη θεομηνία που έπληξε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας, ενώ παράλληλα προχωρούν και τα έργα αποκατάστασης ζημιών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε στις 27 Οκτωβρίου τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των εργασιών.

του Ανδρέα ΑνδρουλιδάκηΑποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους αγρότες

Ξεκίνησαν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Η προκαταβολή θα είναι 100 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, 130 ευρώ/στρέμμα στο καλαμπόκι και 30 ευρώ/στρέμμα στη μηδική. Συνολικά, το ποσό που θα δοθεί στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 24,5 εκατ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο θα καταβληθούν άμεσα στο 100% της αξίας τους και ανέρχονται και για τις δύο περιφέρειες σε 1.600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη 1.000 επιχειρήσεις σε Καρδίτσα - Φάρσαλα έχουν λάβει την αποζημίωση των 8.000 ευρώ και περίπου 1.500 νοικοκυριά την αποζημίωση των 5.000 ευρώ.

Έργα αποκατάστασης στον Δήμο Μουζακίου

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε την έγκριση διάθεσης πίστωσης 248.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας. «Προχωράμε τα έργα αποκατάστασης σε τμήματα της κοίτης του Πάμισου ποταμού στον Δήμο Μουζακίου μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Οι εργασίες αποκατάστασης είναι οι εξής:

  •  Καθαρισμός της βαθιάς και ευρείας κοίτης σε σποραδικές θέσεις.
  • Αποκατάσταση, ενίσχυση αναχωμάτων και διάστρωση αγροτικού δρόμου επί του

    αναχώματος.

  • Ενίσχυση και προστασία των πρανών με συρματοκιβώτια.
Δήλωση Κωνσταντίνου Τσιάρα στον Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και στην «kedenews»:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μίλησε αποκλειστικά στην «kedenews» για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Ο ίδιος συγκεκριμένα ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή της μεγάλης καταστροφής, η κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Με εντολή του πρωθυπουργού κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ώστε να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα και να περιορίσουμε τις ζημιές στις περιουσίες των πολιτών και στις υποδομές του νομού.

Σήμερα, έναν μήνα μετά την καταστροφική πλημμύρα, οι πολίτες συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους. Οι οδηγίες του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες: να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερβούμε την περιττή γραφειοκρατία, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Προφανώς, όμως, οι αποζημιώσεις δεν αρκούν. Για την ανάταξη της τοπικής οικονομίας χρειάζονται νέες επενδύσεις με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είμαι αποφασισμένος να συνεισφέρω με όσες δυνάμεις διαθέτω. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ενώ προσωπικά βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να έχουν μια διαυγή εικόνα της κατάστασης, των αναγκών και του προγραμματισμού που χρειάζεται για την αναγέννηση της περιοχής μας».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις