Αν έχετε πέτρα στα δόντια, δείτε τι πρέπει να κάνετε

πετρα στα δοντια

Τα άτομα με πέτρα στα δόντια (τρυγία), με κίτρινα δόντια και δυσοσμία χρησιμοποιούν συχνά διάφορους τρόπους για να κρύψουν τις συνέπειες των προβλημάτων τους. Για παράδειγμα, μπορεί απλώς να σταματήσουν να χαμογελούν ή να καλύψουν το στόμα τους με τα χέρια τους όταν μιλάνε. 

Οι νόσοι του περιοδοντίου (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα) λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πέτρας στα δόντια και στα ούλα μπορεί να προκαλέσουν ποικιλία προβλημάτων. Η οδοντίατρος στη Γλυφάδα Μαρία Λάλουση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική, μιλάει στο Health4U.gr για την αντιμετώπισή τους.

 

«Εάν τα ούλα σας είναι διογκωμένα, κόκκινα και αιμορραγούν, μπορεί να έχετε ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα. Τα φλεγμένοντα ούλα μπορεί επίσης να είναι και επώδυνα. Υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των περισσότερων επαγγελματιών του ιατρικού τομέα ότι οι νόσοι του περιοδοντίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις. Υγιή ούλα είναι σημαντικά για τη γενική υγεία. Οι νόσοι του περιοδοντίου μπορούν να αντιμετωπιστούν και στο σπίτι, αλλά γενικά απαιτείται επαγγελματική οδοντιατρική φροντίδα», αναφέρει η οδοντίατρος.

Συμπτώματα και συνέπειες από πέτρα στα δόντια:

  • Κόκκινα,  διογκωμένα ούλα
  • Αιμορραγία μετά το νήμα ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος
  • Τα ούλα αποσπώνται ή, παρατηρώντας τα, φαίνεται να βλέπετε μεγαλύτερη επιφάνεια δοντιών απ’ ό,τι συνηθίζατε
  • Πόνος όταν δαγκώνετε ή μασάτε
  • Επίμονη κακή αναπνοή
  • Δόντια με κινητικότητα

 

Ποιες είναι όμως οι συνθήκες και τα προβλήματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου;

 «Οποιεσδήποτε συνθήκες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας και ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της αρθρίτιδας, μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης», τονίζει η δρ Λάλουση και συνεχίζει: «Για να έχετε ένα υγιές στόμα, χρειάζεστε αρκετό σάλιο για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Ωστόσο, πολλά φάρμακα, όπως αυτά για κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις, μπορεί να έχουν παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, που ενδέχεται να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις».

 

Αντιμετώπιση στον οδοντίατρο – Τι συμβαίνει στο ραντεβού;

«Οι οδοντίατροι προσφέρουν μια επαγγελματική υπηρεσία καθαρισμού δοντιών, μια διαδικασία που ονομάζεται καθαρισμός και στίλβωση. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού ο ειδικός θα πραγματοποιήσει μια πρώτη εξέταση της οδοντικής υγείας και θα σας εξηγήσει πώς φεύγει η πέτρα από τα δόντια.

Στη συνέχεια:

  • Θα απομακρύνει τυχόν πλάκα ή πέτρα στα δόντια (πλάκα που συσσωρεύεται και σκληραίνει πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό) από τις περιοχές όπου δεν μπορεί να φτάσει το βούρτσισμα.
  • Θα εκτελέσει τη στίλβωση με συμβατικές πάστες στίλβωσης ή χρησιμοποιώντας AirFlow για να αφαιρέσει τυχόν επιφανειακές χρωστικές από τα δόντια σας οφειλόμενους σε τροφές, ροφήματα, όπως το τσάι και ο καφές, και το κάπνισμα.
  • Θα προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της καλής οδοντικής υγείας και την επίδειξη τεχνικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι», αναφέρει η οδοντίατρος.

 

Η οδοντίατρος Μαρία Λάλουση συμβουλεύει σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη για τη φθορά των δοντιών και την πέτρα στα δόντια:

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.  Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Η κακή τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντική νόσο.

  • Οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (χρησιμοποιήστε συμβατικό νήμα ή νερού) ή κάντε χρήση με μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα θα βοηθήσει στον καθαρισμό των επιφανειών μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας και στην αφαίρεση των υπολειμμάτων των τροφών.
  • Βουρτσίστε απαλά και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα είναι ένα τέλειο μέρος για την ανάπτυξη παθογόνων ή μη βακτηρίων.
  • Χρησιμοποιήστε ήπιο αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου αραιωμένου σε νερό. Προσέξτε μην καταπιείτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το στοματικό διάλυμα βοηθάει επίσης την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών.
  • Αποφύγετε τη χρήση οδοντογλυφίδας. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
  • Αν είστε έξω και δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να χρησιμοποιήσετε νήμα, ξεπλύνετε το στόμα σας μόνο με νερό.
  • Κάντε τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πραγματοποιούν έναν έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενώ κάποιοι μπορεί να χρειάζονται συχνότερες επισκέψεις ανάλογα με τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.
  • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να θεραπευτεί. Έτσι, φροντίστε να έχετε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή, με επαρκείς βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Σταματήστε το κάπνισμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, το κάπνισμα μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την περιοδοντική νόσο.

Με τα περισσότερα δόντια των ενηλίκων να χάνονται από την ουλίτιδα και όχι από την τερηδόνα, η τακτική θεραπεία με καθαρισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ούλων και των δοντιών σας υγιών. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, σε συνδυασμό με οδοντιατρικούς ελέγχους και φροντίδα των δοντιών και των ούλων στο σπίτι, θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση των δοντιών σας και τη στοματική υγεία σας.

 

Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω καθαρισμό;

 «Μπορεί να συνιστάται από τον οδοντίατρό σας να κάνετε τακτικά καθαρισμό δοντιών. Η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από τις κλινικές σας ανάγκες αλλά και από τη δική σας προσωπική επιθυμία να καθαρίζετε και να γυαλίζετε τα δόντια σας τακτικά. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να κάνετε καθαρισμό πριν ξεκινήσετε μια πολύπλοκη οδοντιατρική θεραπεία, όπως οδοντικά εμφυτεύματα, ή πριν από μια χειρουργική επέμβαση ή πριν από τη χημειοθεραπεία», λέει η οδοντίατρος.

Ποια είναι τα οφέλη από τον καθαρισμό;

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της ουλίτιδας και της τερηδόνας, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Οι τακτικές επισκέψεις σε οδοντίατρο οδηγούν στην απομάκρυνση της κρυφής και δυσπρόσιτης πλάκας και πέτρας από τα δόντια σας, αφαιρώντας τραχείες επιφάνειες που συμβάλλουν στη δημιουργία βακτηριακών αποικιών, και στη βελτίωση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.

«Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα φωτεινότερα και πιο λευκά δόντια. Ο βαθύς καθαρισμός και η στίλβωση καθώς και η θεραπεία Air-Flow είναι αισθητικές θεραπείες που μπορεί να αφαιρέσουν τους επιφανειακούς λεκέδες, αφήνοντάς σας ένα πιο φρέσκο και φωτεινότερο χαμόγελο», επισημαίνει η δρ Λάλουση και εξηγεί την τεχνική θεραπείας καθαρισμού.

 

Τι είναι η θεραπεία με AirFlow;

 Το Air-Flow® είναι μια τεχνική καθαρισμού που καθαρίζει απαλά και λειαίνει τα δόντια χρησιμοποιώντας μη λειαντική τεχνολογία. Αφαιρεί την πλάκα, τους λεκέδες και τις χρωστικές χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό νερού, πεπιεσμένου αέρα και λεπτών σωματιδίων σκόνης.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία ψεκασμού μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν και οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφαιρεί αποτελεσματικά το επιβλαβές βιοφίλμ που αναπτύσσεται όταν η οδοντική πλάκα αποικίζεται από βακτήρια, αλλά αφήνει άθικτη την επιφάνεια των δοντιών σας.

Η θεραπεία με Air-Flow® μπορεί να επαναλαμβάνεται τακτικά και είναι κατάλληλη τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά.

 

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε απο:

Οδοντίατρος Γλυφάδα Μαρία Λάλουση

Λαζαράκη 6, Γλυφάδα 166 75

2114167676

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις