Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου με υποστελεχωμένο Δημόσιο -Προβληματισμό απο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Καμία διασφάλιση δεν έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης για τις προσλήψεις που απαιτούνται προκειμένου να στελεχωθούν οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, τις οποίες προωθεί μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου, που οδεύει προς ψήφιση από την Βουλή.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Όλοι οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς προέταξαν τον προβληματισμό τους για την υποστελέχωση του Δημοσίου και την ίδια ώρα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έθεσε ζήτημα σταδιακής εφαρμογής του εσωτερικού ελέγχου σε βάθος τριετίας.

Με το Δημόσιο να καταρρέει

Κατά την ακρόαση φορέων στην Βουλή ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης προέταξε το ζήτημα της υποστελέχωσης και ταυτόχρονα στηλίτευσε την δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη πως «δεν κατέρρευσε και το σύστημα επειδή αποχώρησαν 400.000 υπάλληλοι από τη δημόσια διοίκηση». «Θέλω να τον ενημερώσω, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ότι σε πάρα πολλούς τομείς το σύστημα έχει καταρρεύσει», υπογράμμισε ο Δημ. Μπράτης.Ανησυχία για την είσοδο των ιδιωτών

Ειδικά για το θέμα του εσωτερικού ελέγχου, ο Δημ. Μπράτης διερωτήθηκε πώς θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες αυτές. Ρώτησε, μάλιστα, εάν στις σκέψεις του υπουργού Εσωτερικών είναι η στελέχωση να γίνει «από τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, οι οποίοι θα απαλλαγούν από τα άλλα τους καθήκοντα για να στελεχώσουν αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ο Δημ. Μπράτης διερωτήθηκε εάν «ο υπουργός και η κυβέρνηση σκέφτονται να αναθέσουν αυτήν τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, σε συμβουλευτικές εταιρείες. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ιδιωτικοποιήσουν ένα ακόμη κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, πολύ σημαντικό, και εκεί να πάει το πράγμα εν τέλει».

Αναγκαία η πιστοποίηση των ελεγκτών

Ζήτημα στελέχωσης των νέων υπηρεσιών έθεσε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Σπανουδάκης. Παράλληλα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Σπανουδάκης έθεσε και ζήτημα πιστοποίησης των εσωτερικών ελεγκτών υπογραμμίζοντας ότι από το νομοσχέδιο «απουσιάζει η πρόβλεψη για τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των στελεχών της Επιτροπής Ελέγχου». Ειδικότερα, «δεν προσδιορίζεται, αφ’ ενός, με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι υπάλληλοι που θα στελεχώνουν τις Μονάδες, αφ’ ετέρου, με ποιο τρόπο θα συνεκτιμώνται οι πιστοποιήσεις και η συναφής ελεγκτική προϋπηρεσία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο Γ. Σπανουδάκης.

Σημειωτέον ότι η Ένωση Αποφοίτων προτείνει το «Ειδικό Πρόγραμμα Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή», το οποίο να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών όλων των Τμημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι απόφοιτοι να έχουν άμεσα τη δυνατότητα να στελεχώσουν μετά την αποφοίτησή τους αυτές τις Μονάδες.

Προβληματισμός και στην ΚΕΔΕ

Θετικά βλέπει η ΚΕΔΕ την εφαρμογή των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, όμως εκθέτει τις επιφυλάξεις σε σχέση με το «άμεσον» της εφαρμογής τους και με δεδομένη την υποστελέχωση των Δήμων. «Η εισαγωγή του εσωτερικού ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει σταδιακά», δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ. Πρότεινε, μάλιστα, ένα τριετές πρόγραμμα εφαρμογής.

«Σε πρώτη φάση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ύπαρξη συστήματος εσωτερικού ελέγχου, καθώς και τη λειτουργία των μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους μεγάλους δήμους της χώρας, γιατί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τέτοιου είδους πολιτικές και να επανδρώσουν μονάδες εσωτερικού ελέγχου», σημείωσε ο Γρ. Κωνσταντέλλος.

Αντιρρήσεις από τους Περιφερειάρχες

Αντιρρήσεις για την λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), καθώς όπως υποστηρίζει πρόκειται για έναν πρόσθετο έλεγχο. Εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος στο υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη είπε: «Κοιτάξτε, έχουμε καμιά δέκα με δεκαπέντε ελέγχους. Μας ελέγχει η Αποκεντρωμένη για τη νομιμότητα. Μας ελέγχει η Αρχή Διαφάνειας. Μας ελέγχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Επίτροπος και το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Μας ελέγχει το Υπουργείο Εσωτερικών. Μας Ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα έργα τα οποία εκτελούμε μέσω των ΠΕΠ. Μας ελέγχουν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές».

Στο ζήτημα της στελέχωσης των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, ο Π. Νίκας υποστήριξε ότι «ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει να γίνεται από έναν ικανό διευθυντή». Παράλληλα, εξήγησε πως η στελέχωση πρέπει να γίνει από ικανά και καταρτισμένα διευθυντικά στελέχη.

Περισσότερα σε Εσωτερικών