ΥΠΕΣ: Διάταξη «χάδι» για τις αργίες των Αιρετών

Ελαφρώς πιο ελαστικοί γίνονται οι όροι για την επιβολή αργίας των δημάρχων σε περίπτωση που έχουν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και κατηγορούνται είτε για πλημμελήματα είτε για κακουργήματα

Της Μαρίας Θαλασσινού

Με νέα διάταξη που φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο νομοσχέδιο για την σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα ορίζεται ότι: «μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά την διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

Στην περίπτωση, δηλαδή, που ενώ υπάρχει παραπομπή του δημάρχου στην δικαιοσύνη και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, έχουν επιβληθεί αρχικά περιοριστικοί όροι (πχ απαγόρευση εξόδου από την χώρα ή τακτική αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του) ή προσωρινή κράτηση, ο δήμαρχος μπορεί να κάνει αίτηση για την άρση των περιοριστικών όρων. Εάν η αίτησή του γίνει δεκτή από το Δικαστήριο, τότε αυτομάτως αίρεται η «αυτοδίκαιη αργία» και τότε ο δήμαρχος μπορεί να επιστρέψει στα δημαρχιακά του καθήκοντα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Να σημειωθεί ότι η άρση των περιοριστικών όρων γίνεται μόνο την περίπτωση που ο δήμαρχος δεν θεωρείται από το Δικαστήριο ως ύποπτος για να επαναλάβει το αδίκημα ή τα αδικήματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική διάταξη του Νόμου 3852/2010, του γνωστού «Καλλικράτη» παραμένει καθώς αναφέρει ότι «εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τα πλημμελήματα ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας». Ουσιαστικά, με την διάταξη Βορίδη δεν αλλάζει ο βασικός πυρήνας που ορίζει τις περιπτώσεις που ένας αιρετός τίθεται και αργία.

Τέλος, στην περίπτωση που «εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν». Δηλαδή στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος αιρετός αθωωθεί από τον Άρειο Πάγο, τότε παύει να είναι σε αργία και ως προς την αποκατάσταση των διοικητικών μέτρων του επιστρέφεται η αντιμισθία που δεν του καταβλήθηκε για όσο διάστημα ήταν σε αργία.

Περισσότερα σε Εσωτερικών