Βορίδης: Απέδωσε την ελληνική υπηκοότητα στον ανθρωπολόγο Μάικλ Χέρτσφελντ

Μάκης Βορίδης
Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέδωσε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, την ελληνική υπηκοότητα στον φιλέλληνα ανθρωπολόγο και ακαδημαϊκό, Μάικλ Χέρτσφελντ για την ιδιαίτερη προσφορά του στη χώρα μας.

Αμέσως μετά την τελετή πολιτογράφησης στην οποία ο κ. Χέρτσφελντ έδωσε τον όρκο του Έλληνα πολίτη, ο κ. Βορίδης εκθείασε το ιδιαιτέρως σημαντικό ακαδημαϊκό του έργο αλλά και την προσφορά του στην πατρίδα μας για την διάδοση της ελληνικής εθνογραφίας διεθνώς, καθώς και για το γεγονός ότι ο ίδιος έχει συνδέσει τη λαμπρή του επιστημονική διαδρομή με την Ελλάδα. 

Ο κ. Χέρτσφελντ ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την τεράστια τιμή της πολιτογράφησής του και ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φανεί αντάξιός της.

Μάκης Βορίδης
Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Το βιογραφικό του

Ο Μάικλ Χέρτσφελντ (Michael Herzfeld) είναι κάτοχος της Έδρας Ernest E. Monrad για τις Κοινωνικές Επιστήμες, στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Harvard. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων, διεθνώς, κοινωνικών επιστημόνων, που συνέβαλαν αλλά και επηρέασαν καταλυτικά, στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, στην επίτευξη δυο υψηλών στόχων: Αρχικά, την ενσωμάτωση της Ελλάδας ως αντικειμένου συστηματικής έρευνας στο χώρο της ανθρωπολογίας, αλλά και γενικότερα, στους ευρύτερους θεωρητικούς διαλόγους των επιστημονικών κοινοτήτων των κοινωνικών επιστημών και δευτερευόντως στην ανάπτυξη και εδραίωση του κλάδου των νεοελληνικών σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για την έρευνα της ελληνικής εθνογραφίας και ειδικότερα της έρευνας του για την Κρήτη, τον έχει οδηγήσει σε μια βαθιά κατανόηση των ζητημάτων που απασχολούν την αγροτική και κτηνοτροφική κοινωνία της ελληνικής υπαίθρου, βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας αλλά έτι εντυπωσιακότερος, της κρητικής διαλέκτου.

Οι μελέτες του για την Κρήτη αλλά και η ένταξη της «ελληνικής περίπτωσης» σε ένα συγκριτικό διεθνές πλαίσιο έχουν συμβάλει καθοριστικά στη σπουδή της σύγχρονης Ελλάδας. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται σημαντικά βιβλία για τη νεότερη Ελλάδα. 

Περισσότερα σε Εσωτερικών