Μίκης Θεοδωράκης: Ο σπουδαίος συνθέτης κλείνει σήμερα τα 95 του χρόνια

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει σήμερα τα 95 του χρόνια. Γεννήθηκε στη Χίο το 1925 και είναι από τους ελάχιστους που έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής. Μάλιστα έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς». 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ασχοληθεί και με την πολιτική σκηνή. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Κ.Κ.Ε και την Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Τα παιδικά του χρόνια

Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του πατέρα του – ανώτερος δημόσιος υπάλληλος – πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

  • Μυτιλήνη (1925-1928)
  • Σύρο και Αθήνα (1929)
  • Ιωάννινα (1930-1932)
  • Αργοστόλι (1933-1936)
  • Πάτρα (1937-1938)
  • Πύργο (1938-1939) και
  • Τρίπολη (1939-1943)

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ανακαλύψει την αγάπη του για τη μουσική κι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις, ενώ το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης.

Το 1943 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα και συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Η εξορία

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας

Χρόνια πολλά για τα 95α του γενέθλια εύχεται στον Μίκη Θεοδωράκη η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα. «Ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και πατριώτη Μίκη Θεοδωράκη!».

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευημερία στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και πατριώτη Μίκη Θεοδωράκη! pic.twitter.com/dN1m5VtUn3

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) July 29, 2020

Στην εξηντάχρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Ο μουσικοσυνθέτης έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα με την σύζυγό του, Μυρτώ Αλτίνογλου.

Επετειακή συναυλία για 95α γενέθλια 

Επετειακή συναυλία για τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται σήμερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Πλατεία Θησείου – Αττική στις 20:30, στο πλαίσιο σειράς συναυλιών της ΕΛΣ προς τιμήν του.

Συμμετέχουν οι, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, που επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές. Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

https://www.youtube.com/watch?v=QskFT7AaKH0&feature=emb_title

Περισσότερα σε Ειδήσεις