Για τρίτη φορά στους Λειψούς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Για τρίτη φορά στους Λειψούς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Ο κύκλος των αποστολών των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) για το 2020 συνεχίζεται με την αποστολή στους Λειψούς από τις 4 έως 6 Σεπτεμβρίου για 3η φορά από το 2014.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών της άγονης γραμμής είναι η δυσκολία πρόσβασης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, σε ολοκληρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων – ανεξαρτήτως τόπου διαμονής – σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται δωρεάν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας σύμφωνα πάντα με τα νεότερα και σύγχρονα πρότυπα από το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΙΜ.

Το πρόγραμμα των ιατρείων στους Λειψούς έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 09:00 έως τις 17:00.

Την ομάδα θα πλαισιώνουν οι κάτωθι ειδικότητες:

Καρδιολόγος, Ορθοπαιδικός, Γυναικολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ακτινολόγος Παιδίατρος, Οδοντίατρος και Ψυχολόγος.

Οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες μεταξύ άλλων είναι:

Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία, υπέρηχος άνω & κάτω κοιλίας, θυρεοειδούς & triplex αγγείων, ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ηλεκτροκαρδιογράφημα – triplex καρδιάς – holter ρυθμού, χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών, αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου, τεστ Παπανικολάου και κολπικός υπέρηχος, εκπαίδευση Α΄ βοηθειών, ομιλίες για θέματα δημόσιας υγείας και εξετάσεις αίματος.

 

Παράλληλα με τα ιατρεία θα πραγματοποιηθεί από συνεργείο του τμήματος αιμοδοσίας του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ εθελοντική αιμοδοσία με σκοπό τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για τους κατοίκους του νησιού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις