Δεν καλύπτει το επίδομα θέρμανσης τις ανάγκες των κατοίκων στο Νευροκόπι

Την ανάγκη να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα των κλιματολογικών συνθηκών στην περιοχή του Νευροκοπίου και οι κάτοικοι της περιοχής να επιδοτηθούν περισσότερο από άλλες επισημαίνει ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης και προσθέτει ότι δεν μπορεί το Νευροκόπι να ανήκει στην ίδια ζώνη του επιδόματος θέρμανσης με τη Δράμα, διότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.

Το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυριακίδης, προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση προς την Πολιτεία και να επέλθουν θετικές αλλαγές από την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης για τη ζώνη Α’ στην οποία ανήκει ο Νομός Δράμας, κατά συνέπεια και το Νευροκόπι, είναι μόλις 250 ευρώ, ποσό μάλλον ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες θέρμανσης της περιοχής του Νευροκοπίου. Ο χειμώνας στην περιοχή του Νευροκοπίου είναι βαρύτερος και έχει σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια (τα θερμαντικά μέσα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται συνήθως τέτοια εποχή, παρότι ειδικά φέτος λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας αυτό δεν είναι ακόμη αναγκαίο).

Όπως είναι γνωστό, στο λεκανοπέδιο κατά τη χειμερινή περίοδο οι θερμοκρασίες πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα οι ανάγκες θέρμανσης να επιβαρύνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν πολύ δύσκολο να θερμανθούν όχι μόνο τα σπίτια αλλά και οι δημόσιοι χώροι, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία. Υπό το πρίσμα αυτό, η θέση του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου είναι απόλυτα δικαιολογημένη και η αναγκαιότητα η Πολιτεία να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα οικονομικής στήριξης των κατοίκων για τις ανάγκες προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης είναι αναμφισβήτητη.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσόξυλων της φετινής χειμερινής περιόδου με την προνομιακή τιμή του δασαρχείου λόγω των συνθηκών και της πανδημίας θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ευπαθείς ομάδες. «Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν και οι υπόλοιποι να πάρουν ξύλα από το δασαρχείο. Σε αυτή την περίπτωση θα απευθυνθούν στο εμπόριο αγοράζοντάς τα με τις τρέχουσες τιμές». Αυτό βέβαια αποτελεί μια ακόμη πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που, όπως προαναφέρθηκε, λόγω των καιρικών συνθηκών απαιτεί μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τις ανάγκες θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο, με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν να επιβεβαιώνουν όσα προ ημερών είχαν σημειώσει στα «Χ» οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιοχής μας, αφού η αρχική τιμή του καυσίμου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 80 περίπου λεπτά το λίτρο.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις