Έρχονται προσλήψεις στην Δημοτική Αστυνομία

Συνάντηση του Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Αποστόλη Κόσσυβα

Προσλήψεις τουλάχιστον 2.500 δημοτικών αστυνομικών ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προκειμένου το Σώμα να μπορέσει να υπηρετήσει σωστά το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

του Γιώργου Μανουσακάκη

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Αποστόλη Κόσσυβα αποφασίστηκε από κοινού να ξεκινήσει η προσπάθεια επανασύστασης του Σώματος με βάσει τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, σε όσους Δήμους υφίσταται δημοτική αστυνομία, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσής της με νέο προσωπικό, σύγχρονα μέσα και ενισχυμένες αρμοδιότητες τις πόλεις που ήδη υπάρχει.

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η αδήριτη ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας στις πόλεις που δεν διαθέτουν, όπως αποδείχθηκε από την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την κατάργησή της.

Οι προσλήψεις

Σήμερα ο αριθμός των Δημοτικών Αστυνομικών που υπηρετούν σε όλη την επικράτεια είναι 1250, από 3750 που υπηρετούσαν παλιότερα στους περίπου 100 Δήμους που έχουν επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία μετά το 2015. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επανασυστήσει παντού την Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις άμεσα.

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς θα πρέπει κάθε δήμος να αποκτήσει δημοτική αστυνομία, ενώ σίγουρα οι μεγάλοι δήμοι όπως Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα ζητήσουν ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με επιπλέον προσωπικό.

Μετά την συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Παπαστεργίου και Κόσσυβας συμφώνησαν στα παρακάτω:
  1. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν άμεσες προσλήψεις για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της.
  2. Πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η επανασύσταση υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους.

Με δεδομένη και τη θετική στάση του Υπουργείου Εσωτερικών στο όλο θέμα, η ΚΕΔΕ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχει συσταθεί στο Υπουργείο για τον σκοπό αυτό, με θέμα συζήτησης τις αρμοδιότητες και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο της

Περισσότερα σε Ειδήσεις