Παπαστεργίου: Κρίσιμης σημασίας να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προχώρησε σε δηλώσεις με αφορμή τα νέα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τονίζοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι: «Από αύριο το πρωί ξεκινά με απόφαση της Πολιτείας η εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19. Τα μέτρα αυτά τα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες και κρίθηκαν απαραίτητα, για να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, αφού όλα όσα θα κάνουμε, όλοι μαζί και ο καθένας από μας ξεχωριστά, θα κρίνουν αν θα πετύχουμε να αναχαιτίσουμε την επιθετική έξαρση της πανδημίας, τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Είναι κρίσιμης σημασίας να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, το οποίο θα πλήξει την κοινωνική μας ζωή και θα "γονατίσει" κυριολεκτικά τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Αυτό θα το πετύχουμε, αν πειθαρχήσουμε στα μέτρα που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες, τα οποία δεν αναστέλλουν απόλυτα καμία από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις ζωές μας, λαμβάνοντας όμως συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας όλων μας.

Η Αυτοδιοίκηση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, καλείται για μια ακόμη φορά να αναλάβει τοπικές πρωτοβουλίες για να πετύχουμε σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, την τοπική περιστολή των κινδύνων που μας απειλούν».

Δράσεις

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι: «Από αύριο το πρωί οφείλουμε να αναλάβουμε ολοκληρωμένες δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών μας κοινωνιών, για την πραγματική διάσταση του προβλήματος, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Να δώσουμε βάρος στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση κυρίως των νέων σε ηλικία συμπολιτών μας, οι οποίοι σε αυτή τη φάση της πανδημίας, λόγω της εντονότερης κοινωνικής τους ζωής, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα, έχουμε υποχρέωση να αυστηροποιήσουμε τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, είτε αξιοποιώντας τους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτουν οι Δήμοι μας, είτε σε συνεργασία με τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην ανευθυνότητα που απειλεί τις ζωές μας.

Οφείλουμε επίσης να στηρίξουμε και σε αυτή τη φάση της πανδημίας, όπως κάναμε από την αρχή, τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις με κάθε μέσο και με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει ο κάθε Δήμος ξεχωριστά, καθώς και να κινητοποιήσουμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, για να σταθούμε αρωγοί για μια ακόμη φορά, στους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε πλέον πιο κοντά στην εξεύρεση του εμβολίου και της αποτελεσματικής θεραπείας, που θα μας προστατέψει από τον κορονοϊό. Όμως μέχρι να τα έχουμε στη διάθεσή μας, οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τις τοπικές μας κοινωνίες, σε συνεργασία με τους πολίτες.

Από αύριο δημιουργούμε ξανά μια Συμμαχία Ανθρωπιάς, Ευθύνης κι Αλληλεγγύης.

Με την Αυτοδιοίκηση στην "πρώτη γραμμή", με τη συνεργασία της Πολιτείας, των Δήμων και των πολιτών, θα βγούμε και αυτή τη φορά νικητές από την αναμέτρησή μας με τον covid-19».

Περισσότερα σε Ειδήσεις