Μοναδική Αθήνα! Εύρημα χιλιάδων χρόνων στην Αιόλου

Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη μυστικά! Πριν από λίγη ώρα είδε το φως ένα εξαιρετικό εύρημα. Μια προτομή εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, άψογα διατηρημένη!

Πριν από λίγη ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα υπέροχο εύρημα! Σύμφωνα με την ανάρτηση του η προτομή του αγάλματος που θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στην οδό Αιόλου και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, μόλις 1,5 μέτρο κάτω από τη γη!

Αρχαία Αθήνα

Το εύρημα βρίσκεται ήδη στην Εφορία Αρχαιοτήτων και πραγματικά προκαλεί έκπληξη το πόσο καλά έχει συντηρηθεί ανά τους αιώνες αλλά και το πως έχει βγει αλώβητο από τις εργασίες και τις ανασκαφές τόσων χρόνων.

Αυτές οι μοναδικές στιγμές θυμίζουν σε όλους μας κάτι που συχνά ξεχνάμε. Η μοναδικότητα της Αθήνας υπάρχει στην ιστορία της και τους τρόπους που «αυτή» επιλέγει να ξεπηδά στην καθημερινότητά μας. Ένας κόσμος κάτω από εμάς, ένας κόσμος σημαντικών έργων, γεμάτων με τέχνη, πολιτισμό και όραμα. Αυτά τα ευρήματα γεμίζουν υπερηφάνεια τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και υπενθυμίζουν σε όλους μας ένα και μόνο πράγμα. Ο ελληνικός πολιτισμός διαρκεί και εξελίσσεται ανά τους αιώνες.

Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την επέκταση του μετρό στον Πειραιά

Δεν έχει μόνο το κέντρο της πόλης το προνόμιο να «γεννά» τέτοιου είδους ευρήματα από τα σωθικά του. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία.

Διεξάγει μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, σε ασυνήθιστα βάθη, που απέφερε πλήθος σημαντικών ευρημάτων και πληροφοριών, αλλά και καίριες αποφάσεις για την ανάδειξή τους. Ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση των τελευταίων είναι η συνύπαρξη στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά της περιοδικής έκθεσης «Στην Επιφάνεια», η οποία εγκαινιάστηκε το 2016 και αφορά την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου στην πόλη του Πειραιά, με τις εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Μέρος των συντηρημένων αντικειμένων θα πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση με θέμα το νερό που θα στηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό ‘Δημοτικό Θέατρο’ και η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαία αντικείμενα, αναπαραστάσεις δεξαμενών και πηγαδιών, ένα τμήμα υδραγωγείου σε αντίγραφο, καθώς κι ένα αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο από δωμάτιο σπιτιού της κλασικής/ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές.

Περισσότερα σε Ειδήσεις