Γεωργαντάς: Η ψηφιοποίηση της γεωργίας θα δώσει νέες προοπτικές στους αγρότες

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε στο kedenews.gr για τη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης της γεωργίας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Στόχος του υπουργείου αποτελεί η ψηφιοποίηση της γεωργίας και η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στην καλλιέργεια των αγρών. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των παραγωγών δηλώνει ο κ. Γεωργαντάς. Έτσι σχεδιάζεται ο χάρτης των αναγκαίων έργων υποδομής για τη στήριξη του εθνικού πρωτογενούς τομέα.

Του Μάκη Θεοδώση

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας πως η δημιουργία Ψηφιακής Χάρτας του διατροφικού πλούτου της ελληνικής επικράτειας ‒η οποία θα δίνει έμφαση στα προϊόντα ΠΟΠ και θα έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αλλά και της αξίας των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων αγροτικής παραγωγής‒ θα αναδεικνύει τη γαστρονομική φυσιογνωμία της εκάστοτε περιφέρειας.

Την πρόθεση για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για παροχή υπηρεσιών στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και τροφίμων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ εξέφρασε επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι αγρότες «δεν πρέπει να φοβούνται, αλλά να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες και πρακτικές, καθώς η έξυπνη γεωργία είναι ο μονόδρομος για να μπορέσουμε να έχουμε μια ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Μάλιστα, ένα τέτοιο έργο περιορίζει το κόστος, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους με την έγκαιρη καταπολέμηση των ασθενειών, με αποτέλεσμα ο νέος αγρότης να έχει τη δυνατότητα να ξέρει πότε θα βάλει το λίπασμα καθώς και τον σωστό χρόνο για άρδευση.

«Μπορεί να μην έχουμε τεράστιες εκτάσεις, αλλά η ευφυής γεωργία θα βοηθήσει και τα μικρά κτήματα να διαλέξουν την πιο αποδοτική σπορά.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοσιευτεί η Ψηφιακή Βίβλος, που θα περιέχει όλη την γκάμα των δράσεων και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Παράλληλα θα ενισχύσουμε τον θεσμό των γεωργικών συμβούλων για να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα», κατέληξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Κακούργημα ο βασανισμός ζώων με ομόφωνη έγκριση της Βουλής

Περισσότερα σε Ειδήσεις