Αράχωβα: «Πετάξτε» πάνω από την ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας (Βίντεο)

Η Αράχωβα είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα των χειμερινών προορισμών στην Ελλάδα

Της Λυδίας Μπέντρος

Σε απόσταση περίπου 153 χλμ. από την Αθήνα, η Αράχωβα αποτελεί έναν –και τον κορυφαίο, θα λέγαμε – κοντινό χειμερινό προορισμό. Χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 950 μ., καταφέρνει να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς της επισκέπτες.

Περατζάδες πολυτελείας στα σοκάκια της Αράχωβας

Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο η Αράχωβα είναι πρωταγωνίστρια πολλών μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών. Η ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της αλλά και με την αρχοντιά της έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές των ταξιδιωτών που αναζητούν την ηρεμία αλλά και την πολυτέλεια. Ακόμη και να μην επιλέξετε να κάνετε κάποια δραστηριότητα εκεί, τα μαγευτικά σαλέ, σε συνδυασμό με ένα καλό κρασί ή ζεστή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι, θα σας εξασφαλίσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Οι πλατείες της πόλης

Ξεκινήστε την περατζάδα σας από τον κεντρικό δρόμο της πόλης –που αποτελεί και τµήµα της Ε.Ο. Λιβαδειάς - Άµφισσας– και συνεχίστε στα γραφικά πέτρινα σοκάκια. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τα δύο βασικά σημεία συνάντησης της πόλης, την πλατεία Λάκκα και την πλατεία Παπαϊωάννου.

Στην πλατεία Λάκκα θα βρείτε όλα τα in στέκια μιας περιοχής που δεν «κοιμάται» ποτέ και να απολαύσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ ποιοτικούς καφέδες αλλά και μοναδικά κοκτέιλ. Από την άλλη, αν προτιμάτε μια πιο παραδοσιακή ατμόσφαιρα, η πλατεία Παπαϊωάννου δεν θα σας απογοητεύσει. Το γνωστό παλαιότερο σημείο, όπου γινόταν το «νυφοπάζαρο», σήμερα εξασφαλίζει στους επισκέπτες ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα διαχρονικά καφενεία της.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φημισμένη φορμαέλα Αράχωβας, φτιαγμένη από πρόβειο γάλα παραγωγών της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και τα θεσπέσια χειροποίητα ζυμαρικά της.

φορμαέλα αράχωβας

Ο Εγκάρσιος

Δεδομένης της θέσης της, η Αράχωβα θα σας εξασφαλίσει μια αξέχαστη πανοραμική θέα. Μπορεί βεβαίως να χρειαστεί να ανεβείτε 264 σκαλοπάτια, αλλά μη σας τρομάζει αυτό, γιατί στο τέλος του Εγκάρσιου δρόμου η θέα θα σας αποζημιώσει, και μάλιστα με το παραπάνω.

Εγκάρσιος, Αράχωβα

Για τους λάτρεις της Ιστορίας

Η Αράχωβα έχει χαρακτηριστεί «πόλη πολυάνθρωπη», ενώ είχε και καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε εκεί νικηφόρα τον στρατό του Μουσταφά μπέη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, το άγαλμα του σπουδαίου ήρωα κοσμεί τη δυτική είσοδο της πόλης.

λαογραφικό μουσείο αράχωβας

Ακόμη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το οποίο ήταν και ένα από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν το 1911, με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Σήμερα, το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα για την υφαντική τέχνη του τόπου, ενώ έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο μνημείο.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Πρόκειται για το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και αποτελείται από 19 πίστες, συνολικού μήκους 36 χλμ. Κάθε χρόνο πλήθος μικρών και μεγάλων κατακλύζουν τις χιονισμένες πίστες κάνοντας εκλεπτυσμένα κόλπα, και όχι μόνο. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν σαλέ, εστιατόρια και καταστήματα που θα σας κάνουν να χάσετε την αίσθηση του χρόνου μόλις τα επισκεφθείτε.

χιονοδρομικό κέντρο παρνασσού

Αρκετά σας είπαμε όμως. Για να διαπιστώσετε και μόνοι σας τη μαγεία αυτής της πόλης –τουλάχιστον μέχρι να την επισκεφθείτε‒, «πετάξτε» από πάνω της μέσα από το βίντεο.

Περισσότερα σε Ειδήσεις