«ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ» 1 εκ. ευρώ παρέδωσε ο ΤΑΡ σε αγροτικές κοινότητες του Έβρου

TAP: «ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ» ύψους 1.000.000 ευρώ σε κοινότητες του Έβρου

Το μεγαλύτερο, έως τώρα, κατασκευαστικό έργο, από τα «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ-Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών», που αφορά την αντικατάσταση τμήματος 1,6 χλμ. του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων στον Έβρο, συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, παρέδωσε ο Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιεί ο TAP στην Ελλάδα και για το οποίο συνεργάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πρότεινε το συγκεκριμένο έργο προς υλοποίηση, καθώς και με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου, που λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο λόγω παλαιότητας (είχε κατασκευαστεί προ 20ετίας), είχε υποστεί βλάβες σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης δηλώνει πως «...ανταποκρίνεται σημαντικά στις καλλιεργητικές ανάγκες των αγροτών της περιοχής. Μετά την επτάμηνη λειτουργία του δικτύου, ήδη το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο και τεκμηριώνει ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμου Αλεξανδρούπολης και TAP, απέδωσε καρπούς, υπέρ των ωφελουμένων κατοίκων στις τοπικές κοινότητες».

Από την πλευρά των άμεσα ωφελούμενων της εν λόγω πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Βασίλης Παντελίδης, προσθέτει ότι η υλοποίηση και αποπεράτωση του έργου συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του ΤΟΕΒ, προσδιορίζοντας τα κυριότερα οφέλη:

-στη μείωση κατά 40% της κατανάλωσης του ρεύματος στο αντλιοστάσιο πιέσεως, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαρροές

-στην αύξηση της πίεσης στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών κατά την αρδευτική περίοδο.

Τέλος, για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που στηρίζει ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής, κάνει λόγο η διευθύντρια κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του TAP, Βασιλική Σωτηροπούλου, συμπληρώνοντας ότι «... επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τον έμπρακτο σεβασμό του TAP προς την ελληνική γη και τους ανθρώπους που φιλοξενούν τον αγωγό...».

Σημειώνεται πως ο αγωγός TAP, μήκους περίπου 878 χλμ., μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας θάλασσας προς την Ευρώπη. Συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις