Καρά Τεπέ: Το υπ. Μετανάστευσης απαντά για την παρουσία μολύβδου στο ΚΥΤ

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά στα δημοσιεύματα που θέλουν την ύπαρξη μολύβδου στο έδαφος του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απατώντας σε τελευταία δημοσιεύματα δίνοντας στην δημοσιότητα επιστημονική έρευνα σχετικά με την ύπαρξη μολύβδου στο έδαφος του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, εστάλησαν στο Υπουργείο στα πλαίσια αξιολόγησης του χώρου από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), στις 8.12.2020.

«Τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια, στο 12ο δείγμα εδάφους»

Μέσα από την απάντηση του το υπουργείο δήλωσε πως «συνελέγησαν 12 δείγματα, από τα οποία τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια».

Τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης, μετά την σχετική ανακοίνωση
  • Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50 εκατοστών.
  • Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20 εκατοστών.
  • Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Και καταλήγει: «Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή».

Η δημιουργία νέα δομής στην Λέσβο

Στην σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Μετανάστευσης τοποθετήθηκε και για την δημιουργία της νέας δομής στην Λέσβο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο».

Περισσότερα σε Ειδήσεις