Η εξήγηση της «πράσινης» πρωτιάς του Δήμου Βριλισσίων

Πώς οι πολίτες κερδίζουν ανακυκλώνοντας

Πετυχαίνοντας να μειώνει όλο και περισσότερο το ετήσιο ποσοστό των δημοτικών απορριμμάτων, ο δήμος Βριλισσίων - χρόνο με το χρόνο- κερδίζει πόντους στην οικολογική συνείδηση και στη δημιουργία ενός εξαιρετικά φιλικού και ''πράσινου'' δήμου.

Της Φλώρας Κριεκούκη

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος προσφέρει στους δημότες του εργαλεία σύγχρονα και κυρίως ανταποδοτικά, με στόχο να τους εντάξει στην «πράσινη» ζώνη κι ομολογουμένως τα καταφέρνει. Οι άνθρωποι του Δήμου έχουν πλέον εμπεδώσει ότι το μότο ''Διαλογή στην Πηγή είναι πολιτισμός'' και το εφαρμόζουν με άριστα αποτελέσματα.

Δήμος πρότυπο στην ανακύκλωση

Φορείς όπως ο ΕΔΣΝΑ τον κατατάσσουν στην κορυφή της ανακύκλωσης στην Αττική κι αυτό οφείλεται σε ένα στρατηγικό τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που διαμορφώνεται αλλά κυρίως εξελίσσεται με βάση τα απαιτούμενα της εποχής.

Τρανό παράδειγμα ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας αξιοποιεί τα ωφέλιμα εργαλεία ανάπτυξης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με σκοπό να εντάξουν το δήμο σε επενδυτικά προγράμματα για ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδιασμού του.

Ενδεικτικά έχουν εγκριθεί:

16 συστήματα υπογειοποιημένων κάδων χωριστών ρευμάτων ανακύκλωσης αξίας 600.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (έχει ξεκινήσει η εγκατάστασής τους στις πλατείες Αναλήψεως και Ελευθερίας),  χρηματοδότηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ για υλοποίηση 5 ολοκληρωμένων δράσεων έργων και προμηθειών εξοπλισμού ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης στην πηγή αξίας 852.000 ευρώ,  χρηματοδότηση για δυο ευρωπαϊκά έργα LIFE, το Πληρώνω όσο Πετάω (PAYT) και της παραγωγής βιο-προϊόντων από οργανικά απορρίμματα (EBP), ύψους 300.000 και 170.000 ευρώ αντίστοιχα,

χρηματοδότηση απόκτησης φορτηγού με αρπάγη (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) αξίας 180.000 ευρώ, χρηματοδότηση Σχεδίου Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) από το Πράσινο Ταμείο αξίας 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, λειτουργεί διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης με τα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις, μέσω του συστήματος πίστωσης πόντων που αντιστοιχίζονται με κουπόνια επιβράβευσης, τα οποία εξαργυρώνονται στην βριλησσιώτικη αγορά.  Οι δημότες δηλώνουν την ανακύκλωσή τους και οι επιχειρήσεις συνδράμουν προβάλλοντας τα προς πώληση προϊόντα και υπηρεσίες τους, με παροχή ειδικών εκπτώσεων και προσφορών.

Εν κατακλείδι, έχει κατορθώσει να στέλνει μόλις το 50% του υπολείμματος των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση υλικών έχοντας διαμορφώσει 12 ρεύματα συλλογής διαλογής στην πηγή για πάσης φύσεως υλικά, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, τα οικιακά οργανικά και τα ανακυκλώσιμα υλικά, με έμφαση στην προδιαλογή του χαρτιού στα σχολεία. Όπως επίσης έχει προχωρήσει ο διαχωρισμός των κλαδεμάτων και των ογκωδών υλικών, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων.

Τώρα και σε «Green Missions»

Αυτήν την περίοδο, ο Δήμος Βριλησσίων προσφέρει στους δημότες την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο της ανακύκλωσης, μέσα από ολιγόλεπτες εκπαιδευτικές «Πράσινες Αποστολές - Green Missions». Ο χρήστης ολοκληρώνοντας τους απαιτούμενους στόχους, κερδίζει επιπλέον πόντους επιβράβευσης από το ενημερωτικό υλικό και παράλληλα αποκτά συμμετοχή σε κληρώσεις Followgreen για υπέροχα δώρα. Κάθε 10 ημέρες, μία νέα «Πράσινη Αποστολή» βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών! Green Mission: Βάζουμε «Stop» στα πλαστικά μίας χρήσης! Λάβε μέρος και μπες στην κλήρωση για ένα Xiaomi Redmi 9A 32GB: www.followgreen.gr/vrilissia/Mission/single/2809

Η αποστολή στοχεύει να προτρέψει τον χρήστη να αλλάξει συνήθειες, να μειώσει τη χρήση πλαστικού και να προστατεύσει το περιβάλλον, προσφέροντας του ένα πλήρες ενημερωτικό υλικό. Πλέον, η πλαστική συσκευασία, το πλαστικό ποτήρι, τα πλαστικά παιχνίδια είναι παντού γύρω μας! Με τον νόμο 4736/2020 που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2020 οριστικοποιήθηκαν διατάξεις για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης και των πλαστικών μιας χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2021 καταργούνται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής πλαστικά μιας χρήσης:

Μπατονέτες / Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού) / Πιάτα / Καλαμάκια / Αναδευτήρες ποτών / Πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών / Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ) / Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ) και τα καπάκια και καλύμματά τους / Κυπελλάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ) και τα καπάκια και καλύμματά τουs.

Περισσότερα σε Ειδήσεις