Κακοκαιρία: Πλημμύρισε η Αιτωλοακαρνανία - Σε συναγερμό τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα κακοκαιρίας 

Πλημμύρισε η Αιτωλοακαρνανία με το δήμαρχο Αγρινίου να ζητάει ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπερχείλισαν χείμαρροι προκαλώντας μεγάλες ζημίες σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες.

Εκτεταμένη είναι η καταστροφή στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός. Η νεροποντή έχει προκαλέσει τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων και το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει με αποτέλεσμα να θεωρείται παρακινδυνευμένο να γίνει παρέμβαση. Μόλις παρουσιάσει ο καιρός βελτίωση θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Σημαντικά προβλήματα και στα χωριά Πέτρα, Στρογγυλή Άγιος Σπυρίδωνας, οικισμούς της κάτω Κερασούντος από την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου, αλλά και του Καλαμά στη Θεσπρωτία που «έπνιξε» 17 κοινότητες.

Άμεση κινητοποίηση για καταγραφή των ζημιών ζήτησε ο Λιβανός

Την άμεση κινητοποίηση των κρατικών αρχών για την καταγραφή των ζημιών από τη θεομηνία που έπληξε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σπήλιος Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός είχε επαφές με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου και τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και εφόσον χρειαστεί, θα μετακινηθούν γεωπόνοι και εκτιμητές από άλλα υποκαταστήματα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήρθε επίσης σε επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα από τον οποίο ζήτησε να τρέξουν ταχύτητατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν καταστροφές στις πληγείσες περιοχές πλέον της αγροτικής παραγωγής.

  • Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Στην πόλη της Κρέστενας η στάθμη των νερών στο Σελινούντα ανέβηκε επικίνδυνα και τα νερά πλησίασαν στις Εργατικές Κατοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία του δήμου.

Στο Καλλίκωμο στο δρόμο προς Κρέστενα υπερχείλισε τοπικό ρέμα και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων για να επέμβουν οχήματα του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

  • Εύηνος ποταμός

Κατολισθήσεις στο Τρίκορφο , πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον Εύηνο, χείμαρρος “έσπασε” για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και πλημμύρισε χωράφι όπου εκεί είναι χτισμένη αγροικία.

https://www.youtube.com/watch?v=8swsPTVbGUw&feature=emb_title
  • Ναύπακτος

Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

Επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως και το μεσημέρι, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους και σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

- Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της.

Περισσότερα σε Ειδήσεις