Περιστέρι: Στέρηση εσόδων 4 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του Δήμου

 

Oι επόμενες κινήσεις του Δήμου Περιστερίου για την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των πληγέντων επιχειρήσεων από την COVID 19, για το χρονικό διάστημα από 20-3-2020 έως το τέλος της πανδημίας, αποφασίσθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Της Φλώρας Κριεκούκη

 

Οι επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα εκπέμπουν sos για την επιβίωση τους και μάλιστα για το θέμα έγινε και κατάθεση επίσημου αιτήματος 43 επιχειρήσεων από τη νομικό Ουρανία Σαγιάκου, στις 26.2.2021, με 131 υπογραφές επιχειρηματιών της πόλης, που ζητούν πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους.

Α. Σταυρούλιας Αντιδήμαρχος Οικονομικών: Ούτε βιαστικά ούτε αργοπορημένα

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Περιστερίου, Α. Σταυρούλιας, στην εισήγησή του τόνισε ότι η υγειονομική κρίση μεταλλάχθηκε σε οικονομική κρίση και ο δήμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις αποφάσεις που θα πάρει. Πρωταρχικό μέλημα παραμένει να βοηθηθούν όλοι οι επιχειρηματίες της πόλης με βασική προϋπόθεση βέβαια να μείνει η πόλη καθαρή, να μείνει η πόλη φωτεινή. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως είχε διαβεβαιώσει την κα Ουρανία Σαγιάκου ότι θα έρθει το θέμα στο Δ.Σ. και δεν έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή διότι πρώτα το Σώμα θα αποφασίσει τι μπορεί να κάνει σε απόλυτους αριθμούς. Όταν λοιπόν ορισθεί με νούμερα το ποσοστό και το ποσό της απαλλαγής εκεί βεβαίως θα προηγηθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα μαγαζιά μπορεί να είναι κλειστά όλο αυτό το διάστημα αλλά η καθαριότητα λειτούργησε άψογα, είπε ο κ. Σταυρούλιας, και στη συνέχεια μίλησε για τις απώλειες που καλείται να διαχειρισθεί ο Δήμος.

Ένα Κράτος που δεν έχει σταθεί στους Δήμους

Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι το Κράτος δεν έχει σταθεί στους Δήμους κι όταν ο δήμος Περιστερίου ζήτησε επίσημα από το ΥΠΕΣ για δαπάνες covid -19 περίπου 2.988.000 και με δεδομένη την απώλεια εσόδων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, πήρε πίσω μόνο 1.521.000 ευρώ, άρα καλείται να κλείσει μια ‘’τρύπα’’ 4 εκατ. Ευρώ. Όταν απλά ζήτησε από το Κράτος να του μεταθέσει ημερολογιακά– όχι να του χαρίσει – την υποχρέωση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων 6 εκατ. ευρώ, ούτε αυτό έγινε.

Στη συνέχεια έγινε και αναφορά στον ΕΔΣΝΑ , που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες - χρέωσε τον Δήμο Περιστερίου για τα σκουπίδια από 3.200.000 ευρώ το 2020 επιπλέον 607.000 ευρώ για το 2021, ήτοι 3.807.000 ευρώ.

Συνεπώς, το σκεφτικό είναι να προχωρήσουμε προσεχτικά για να μην εκτροχιασθούμε, κατέληξε ο κ. Σταυρούλιας. Η απόφαση θα ισχύει από τον 3ο μήνα του 2020 και έως το τέλος της πανδημίας για όλες τις κλειστές κατά ΚΑΔ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου) επιχειρήσεις της εστίασης, της ψυχαγωγίας, τα κομμωτήρια , τα γυμναστήρια κ.λπ., συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ουρανία Σαγιάκου‘’Θα μας δώσετε οξυγόνο αφού θα έχουμε πεθάνει’’

Κατόπιν, το λόγο έλαβε η δικηγόρος Ουρανία Σαγιάκου, εκπρόσωπος φορέων της πόλης, η οποία ήταν χείμαρρος μιλώντας για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της πόλης και τις διευκολύνσεις που επικαλείται η Δημοτική Αρχή ότι θα υπάρξουν για τους εμπόρους του Περιστερίου.

‘’Αναγνωρίζω το όψιμο αλλά καθυστερημένο ενδιαφέρον σας αλλά πραγματικά ζητάτε να μπείτε στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αρμοδιότητα την οποία δεν έχετε. Η εισήγηση εκφεύγει των διατάξεων του Νόμου κι είναι αόριστα αυτά που ζητάτε. Ήρθατε για να κάνετε μια διαλογική συζήτηση και να μας δώσετε οξυγόνο αφού θα έχουμε πεθάνει‘’ συμπλήρωσε η ίδια ζητώντας επιπλέον να μάθει γιατί δεν μπήκε προς συζήτηση η αίτησή της.

ΕΒΕ Περιστερίου - Δημήτρης Σωτηριάδης: Έχουμε ήδη επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν ξέρουμε εάν αυτές θα μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα  

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Περιστερίου, Δημήτρης Σωτηριάδης, ξεκίνησε λέγοντας τα εξής: ‘’Η  επιχειρηματολογία του Αντιδημάρχου σήμερα δεν είναι κάτι καινούριο, αυτά τα έχουμε ξανακούσει άλλες δύο φορές. Περιέγραψε ο κ. Σταυρούλιας μια δύσκολη οικονομική κατάσταση όμως τόσα και περισσότερα μπορούμε να καταθέσουμε κι εμείς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αυτοαπασχολούμενοι. Έχουμε ήδη επιχειρήσεις που έκλεισαν οπότε δεν ξέρουμε εάν αυτές θα μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα.  Να πει σήμερα ο Δήμος ποιους θα απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη και για πόσο χρονικό διάστημα. Τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια για να βρισκόμαστε σε συζήτηση’’

Φ. Φλασκούνης: Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη είναι ελάχιστη βοήθεια σε αυτή που πραγματικά χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να σώσουν τις  επιχειρήσεις τους

Ο Δημοτικός σύμβουλος Φ. Φλασκούνης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου στην τοποθέτησή του επί του θέματος αναρωτήθηκε εάν θα βυθιστεί η πόλη στο σκοτάδι εάν κάποιοι επαγγελματίες δεν πληρώσουν τα δημοτικά τους τέλη, προσθέτοντας πως με μηδενικά εισοδήματα κανείς δεν μπορεί να πληρώσει φόρους. Τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να παρθούν κι άλλα μέτρα. Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη είναι ελάχιστη βοήθεια σε αυτή που πραγματικά χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η παράταξη θα ψηφίσει ναι στη δημιουργία πλατφόρμας αλλά δεν διαπραγματεύεται αυτό που έχει επαναλειμμένως ζητήσει: Να υπάρχει πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα ήταν και θα είναι κλειστά και όχι για παράδειγμα μια μείωση του 10% ή μείωση τους  2 από τους 6 μήνες.

Mαίρη Τσιώτα: Είμαστε εδώ όπως ήμασταν πάντα 

Η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, Μαίρη Τσιώτα απαντώντας σε όσα υποστήριξε η δικηγόρος και αυτοδιοικητικός Ουρανία Σαγιάκου, δήλωσε πως ο δήμος Περιστερίου δεν έχει αφήσει και ούτε θα αφήσει κανέναν να σηκώσει το βάρος μόνος του και πως όλοι συμφωνούν στο να υπάρξει άμεσα μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης, που διαρκώς συνεισφέρουν και αναπτύσσουν την τοπική αγορά. Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψιν, ότι τα ανταποδοτικά τέλη και κυρίως ο τομέας της καθαριότητας δεν πρέπει να μείνει πίσω. Οι εργαζόμενοι δίνουν διπλό αγώνα καθόλη τη διάρκεια του lockdown – με τεράστιες δυσκολίες – να διατηρούν τα πάρκα και τις γειτονιές καθαρές , τη στιγμή μάλιστα που τα απορρίμματα έχουν διπλασιασθεί. Eίναι ξεκάθαρο ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι έσοδα-έξοδα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, τόνισε η αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου Γιάννης Καλαντώνης, σε επικοινωνία που είχε το kedenews μαζί του, ανέφερε ότι  η απαλλαγή των δημοτικών τελών των κλειστών επιχειρήσεων (με κρατική εντολή) θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα παρέμεναν κλειστές από 20/03/20 έως το τέλος της πανδημίας, κι ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί η λειτουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, όπως εξάλλου γίνεται σήμερα για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν είτε την κατάθεση δικαιολογητικών για κρατική ενίσχυση, είτε την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού . Όσον αφορά τη λειτουργία της πλατφόρμας, ο κ. Καλαντώνης ανέφερε στο Kedenews, ότι αναμένεται να μπει σε λειτουργία τις επόμενες μέρες και μάλιστα ο Δήμος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλον δήμο ώστε να χρησιμοποιήσει δωρεάν το ανάλογο λογισμικό χωρίς να ξοδέψει ιδίους πόρους.

Τελικά το θέμα ψηφίσθηκε ομόφωνα με 25 ψήφους υπέρ, 3 λευκά και 1 αποχή. 

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί του Δ.Σ. τηλεδιάσκεψη των φορέων του εμπορικού κόσμου του Δυτικού Τομέα Αθηνών στις 2/3/2021 με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα, όπου συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Περιστερίου, με τον πρόεδρο Ιωάννη Καλαντώνη, τον ΓΓ Νεκτάριο Καβουρίνο και την Υπευθ. Επικοινωνίας και Δημ. Σχέσεων του Συλλόγου Νατάσα Σκορδάκη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Περιστερίου έθεσε επί τάπητος τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις όπως :

-Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες.

-Διαγραφή των κορονοχρεών.

-Γενναίες ρυθμίσεις 240 δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών χρεών.

-Απαλλαγή Δημοτικών Τελών.

-Οριζόντιες χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαλλαγή των μισθωμάτων κατά 80%.

-Διευθέτηση των τραπεζικών επιταγών.

-Επιδότηση μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

-Άμεση επαναλειτουργία της αγοράς.

-Φορολογικές απαλλαγές.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ  Δ. Κουτσούμπας δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει τα αιτήματα του εμπορικού

κόσμου στην πρόταση-πρόγραμμα που θα παρουσιάσει για την επόμενη ημέρα της αγοράς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις