Κορυφαία επιλογή για ξένες παραγωγές η Κεντρική Μακεδονία

Ξετρελαμένοι με την Ελλάδα φαίνεται να είναι παραγωγοί του εξωτερικού, καθώς δείχνουν συνεχώς το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση γυρισμάτων τηλεοπτικών παιχνιδιών επιβίωσης, αλλά και παιχνιδιών ριάλιτι, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Τον περασμένο Οκτώβριο μια μεγάλη παραγωγή τηλεπαιχνιδιού από γαλλικό κανάλι πραγματοποίησε γυρίσματα στον Όλυμπο, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα υπήρξε επικοινωνία εταιρείας παραγωγής που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη με εταιρεία από την Ουκρανία η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση ενός τηλεπαιχνιδιού επιβίωσης στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι τύπου ριάλιτι γυρίστηκε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική.

Κινητικότητα όμως στην Κεντρική Μακεδονία εκδηλώνεται και σχετικά με την πραγματοποίηση γυρισμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και μεγάλου μήκους ταινίες τεκμηρίωσης. Τέτοιου είδους παραγωγές έχει αναλάβει ήδη η εταιρεία Artcut.

Οι συνεργασίες αυτές υποστηρίζονται από το film office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα film offices που ιδρύονται περιφερειακά (μετά τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής). Αποτελούν one-stop-shop υπηρεσίες για τη διαχείριση όλων των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφισης και όλων των εν γένει οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Στόχος τους είναι η διασύνδεση όλων των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας παραγωγής και η εξυπηρέτηση των αναγκών εκτέλεσης μιας οπτικοακουστικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, οι νέες αυτές δομές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και νέες ανάγκες εκπαίδευσης.

«Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που ιδρύσαμε film office, με το οποίο βάζουμε τον τόπο μας στον χάρτη των παγκόσμιων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Το γραφείο αυτό ήδη δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα εξωστρέφειας για την Κεντρική Μακεδονία, που προβάλλει την περιφέρειά μας διεθνώς και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης σε πολλές κατευθύνσεις» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΑΝΟΣ: «Οι ξένες κινηματογραφικές παραγωγές αναδεικνύουν την Ελλάδα»

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, μίλησε στην «kedenews» για αυτό το ενδιαφέρον των ξένων παραγωγών, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Netflix. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι, εκτός από το άμεσο όφελος των γυρισμάτων μιας ξένης παραγωγής στην Ελλάδα, προκύπτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, από τις προσλήψεις ανθρώπων που θα εργαστούν στην παραγωγή, τη χρήση των υποδομών μιας περιοχής και την κίνηση των συνεργείων με τα τοπικά μέσα.

Αλέξανδρος Θάνος

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του film office;

Έχουμε δημιουργήσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο το film office στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα γραφείο που προσελκύει κινηματογραφικές παραγωγές. Θέλουμε, σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, να αξιοποιήσουμε την ανταποδοτικότητα των οικονομικών κινήτρων που έχουν. Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε η πρώτη προσπάθεια εξωστρέφειας της περιφέρειας στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της περιοχής για γυρίσματα. Πήρε σάρκα και οστά, καθώς θεσμοθετήθηκε και ως γραφείο πλέον, ως δομή δηλαδή και μέσα στην περιφέρεια και για την εξυπηρέτηση παραγωγών.

Τι γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα; Η δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας;

Κατά καιρούς έχουμε έρθει σε συνεργασίες με μεγάλες και ποιοτικές παραγωγές, όπως από ένα μεγάλο γαλλικό κανάλι, ένα παιχνίδι επιβίωσης που έχουμε τον Οκτώβρη στην περιοχή την περιοχή των Σερρών και της Θεσσαλονίκης. Έχουμε ήδη έρθει σε μια επαφή με τα Boyana Film Studio για να έρθουν εδώ και είμαστε στο τελικό στάδιο για την επένδυση που θα γίνει. Να έρθουν εδώ τα Studio από τη Σόφια στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε συνεχώς με κουβέντες σε ανθρώπους που κάνουν παραγωγές, παρ’ όλη την κατάσταση της πανδημίας. Συζητιέται ακόμα και με το Netflix μια μεγάλη παραγωγή, μιας σειράς εδώ. Και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει πάει στα γραφεία τους πριν από την κρίση του κορονοϊού, είχε κάνει κάποιες κουβέντες, για να κάνουμε και εμείς ένα πιο θελκτικό πακέτο προβολής της περιοχής μας. Σε αυτό συνεργαζόμαστε και με τους δήμους και με διάφορες περιφέρειες. Στο κομμάτι των οπτικοακουστικών παραγωγών της προβολής μπαίνουν πολύ δυναμικά οι περιφέρειες.

Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε θεσμοθετήσει αυτό το γραφείο και βλέπουμε και τα πρώτα αποτελέσματα. Μας ενδιαφέρει πολύ, καθώς δημιουργεί και οικονομίες μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, υπάρχει μια αγορά η οποία κινείται έντονα, αλλά και δημιουργούνται συνθήκες προστιθέμενης αξίας στο κομμάτι τις προβολής, γιατί θα προβληθεί ο τόπος μέσα στον χειμώνα.

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα μιας μεγάλης διεθνούς συμπαραγωγής στο Κιλκίς. Η ταινία έχει τίτλο «Πίσω από τις θημωνιές», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ασημίνας Προέδρου, και πρόκειται για ελληνογερμανική συμπαραγωγή. Θα προβληθεί και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να δώσουν ένα βήμα και στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν τον χώρο;

Συζητάμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς έχουμε τη μοναδική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου κινηματογραφιστών στην περιοχή μας, και θέλουμε να αξιοποιήσουμε και αυτό το δυναμικό το καινούργιο, να τους φέρουμε σε επαφή στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα με τέτοιου είδους παραγωγές. Κάτι που το θέλουν και οι ίδιες παραγωγές, καθώς ψάχνουν ανθρώπους να δουλέψουν στο κομμάτι των οπτικοακουστικών. Είμαστε χαρούμενοι για όλο αυτό το αποτέλεσμα.

Τι θεωρείτε πως είναι αυτό που εντυπωσιάζει τους ξένους παραγωγούς και επιλέγουν την Κεντρική Μακεδονία για γυρίσματα;

Υπάρχει ένας καμβάς πολλών πραγμάτων στον προορισμό, καθώς η Κεντρική Μακεδονία έχει από τον Όλυμπο μέχρι και μια τεράστια ακτογραμμή πολλών πραγμάτων. Ο πολιτισμός, η εναλλακτικότητα της φύσης, αφού είναι ένας εύκολος, βατός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Εύκολη μετακίνηση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων με άξονα τη Θεσσαλονίκη, και υπάρχει το φρέσκο δυναμικό για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις παραγωγές τους.

Γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία

Απόλυτα ικανοποιημένοι οι συντελεστές γαλλοβελγικού τηλεπαιχνιδιού

Τον περασμένο Οκτώβρη γυρίστηκε μια μεγάλη γαλλοβελγική τηλεοπτική παραγωγή για μεγάλο ευρωπαϊκό κανάλι. Πρόκειται για πολύ δημοφιλές τηλεπαιχνίδι ταξιδιωτικής περιπέτειας με κοινό εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλη την Ευρώπη, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και πραγματοποίησε σειρά γυρισμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Απόλυτα ευχαριστημένοι από τα γυρίσματα έμειναν οι ξένοι παραγωγοί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Για τις ανάγκες των γυρισμάτων επισκεφθήκαμε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα και η υποδοχή από τις τοπικές αρχές ήταν πολύ θερμή. Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στο film office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αρωγή του στην οργάνωση των γυρισμάτων μας, καθώς και για τη διευκόλυνσή του με τις τοπικές αρχές προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες κινηματογράφησης και να διευθετηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν. Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες παραγωγής που συνεργάζονται με ξένα συνεργεία να έχουν τη στήριξη των film offices και ως εκ τούτου τους ευχαριστούμε θερμά» δήλωσε η συντονίστρια της παραγωγής στην Ελλάδα, Ζακλίν Δασύρα, ως εκπρόσωπος της εταιρείας GRFixer.

Ικανοποιημένος από τα γυρίσματα στην Ελλάδα δήλωσε και ο ξένος επικεφαλής της παραγωγής (line producer) της γαλλοβελγικής εταιρείας Eccholine, Safi Dehili. «Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Ελλάδα για γυρίσματα, μετά από πολλά χρόνια κινηματογράφησης ανά τον κόσμο. Κρατώ τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία και το θερμό καλωσόρισμα που είχαμε σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες. Θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο film office της περιφέρειας, αλλά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που διευκόλυναν τις διαδικασίες των γυρισμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισήμανε ο Dehili.

Περισσότερα σε Ειδήσεις