Οι δήμοι του Έβρου τίμησαν το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων οι δήμοι του νομού Έβρου τίμησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης. 

Την Κυριακή 4 Απριλίου η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργάνωσε επετειακές εκδηλώσεις μνήμης καλώντας όλους τους Συλλόγους να παραστούν ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους στα Θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Στην Αλεξανδρούπολη Φορείς και Σύλλογοι της περιοχής πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο "Χατζή Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη" στην πλατεία του Φάρου.

Στο Σουφλί, παρουσία του Βουλευτή Έβρου Αν. Δημοσχάκη, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο τοπικό Μνημείο Ηρώων.

Στην Ορεστιάδα ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης απέδωσε τιμές στα θύματα της γενοκτονίας.

Ανήμερα του Πάσχα 6 Απριλίου του 1914 ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα, 232.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες και κατευθύνθηκαν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν αναγκαστικά στην Μικρά Ασία σε τάγματα εργασίας. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους μόνο 50.000, ενώ 46.000 δεν επέστρεψαν ποτέ, καθώς πέθαναν από τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τον υποσιτισμό στα καταναγκαστικά έργα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις