Έβρος: Ανησυχία για την χωρητικότητα του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μηταράκη αναφορικά με την χωρητικότητα Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Φυλακίου Έβρου, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον θα αυξηθεί η χωρητικότητα.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Παρότι η απόφαση για την χωρητικότητα Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η νέα δήλωση Μηταράκη φούντωσε την ανησυχία κατοίκων και τοπικών παραγόντων, καθώς ο χώρος συνορεύει με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Συγκεκριμένα, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε (ρ/σ Παραπολιτικά): «Αυτονόητα θα γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Σημαίνει επέκταση του χώρου. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου δεν θα μεταβληθεί, θα δημιουργηθούν μόνο 20 επιπλέον θέσεις καραντίνας λόγω κορονοϊού και θα γίνει μια αύξηση του ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή του κλειστού χώρου που διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Και επίσης θα τοποθετηθούν περισσότεροι χώροι διοίκησης για να  υπάρχουν περισσότεροι υπάλληλοι να μπορούν να εξετάζουν ταχύτερα τους φακέλους και  να υπάρξει  και ένας υγειονομικός χώρος και ο βιολογικός καθαρισμός. Αυτά είναι που θα γίνουν στην επέκταση, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο σχεδιασμός από αυτό  που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος».

Σύμφωνα με πληροφορίες του kedenews.gr «ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν η χωρητικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ θα φτάσει τις 480 ή τις 614 θέσεις». «Ενώ οι αρχικές θέσεις ήταν 374 και υπήρχε η δέσμευση να περιοριστούν στις 240 θέσεις, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για αύξηση κατά 240 θέσεις χωρίς να προσδιορίζεται εάν αυτές θα προστεθούν στις 374 ή στις 240», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο kedenews.gr.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία υπάρχει μείωση των εισερχόμενων παράτυπων μεταναστών κατά 92% το πρώτο δίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Να σημειωθεί ότι αίτημα των κατοίκων είναι να βελτιωθούν οι υποδομές τόσο στο ΚΥΤ, όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά να μην γίνει καμία αύξηση της χωρητικότητας. Όπως εξηγούν, μάλιστα, «δεν υπάρχει λόγος για αύξηση της χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ που θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των συνόρων και αφού εκεί κρατούνται παράτυποι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν, θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει για την γρήγορη επιστροφή τους από τα σημεία που υπάρχουν αεροδρόμια!».

Περισσότερα σε Ειδήσεις