Προκαταβολές συντάξεων: Πότε θα καταβληθούν σε 36.000 δικαιούχους

Ένας στους δύο από τους εν αναμονή συνταξιούχους δεν υπέβαλαν αίτηση φοβούμενοι περισσότερες καθυστερήσεις στην οριστική διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους.

“Αγώνα δρόμου” για να καταστεί εφικτό να καταβληθούν οι προκαταβολές συντάξεων των 360 έως 384 ευρώ τον μήνα, είτε μέχρι τα τέλη Απριλίου, είτε -το αργότερο- έως τα τέλη του Μαΐου, δίνει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, μαζί με το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Μέχρι στιγμής, αιτήσεις για τη λήψη προκαταβολής έχουν κάνει λιγότεροι από τον έναν στους δύο δικαιούχους. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη όσων νομικών υποστηρίζουν ότι όσοι και όσες έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης και βρίσκονται σε κατάσταση… αναμονής αρκετό καιρό, δεν επιλέγουν να κάνουν χρήση του μέτρου έχοντας τον φόβο ότι έτσι θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η απονομή των, κανονικών, κύριων και επικουρικών συντάξεων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, οι αιτήσεις για τη λήψη προκαταβολής σύνταξης μέχρι τα τέλη του Μαρτίου ξεπέρασαν τις 36.000. Αν και η διαδικτυακή πλατφόρμα για υποβολή τους παραμένει ανοικτή (στον ιστότοπο efka.gov.gr) ο ρυθμός ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ από τις αρχές του Απριλίου, όπως αναφέρουν σε κατ’ ιδία συζητήσεις τους στελέχη του e – ΕΦΚΑ.

Έτσι, εάν τα δεδομένα παραμείνουν ως έχουν, προκύπτει ότι αίτηση για τη λήψη προκαταβολής σύνταξης έχει κάνει περίπου το 50% των δικαιούχων. Συνολικά, από τους περίπου 110.000 σε αναμονή συνταξιούχους (όσοι και όσες έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες βρίσκονται από λίγους μήνες έως και 3 ή και 4 χρόνια σε εκκρεμότητα) δυνατότητα αξιοποίησης του μέτρου έχουν περίπου 72.000. Οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες δεν δικαιούνται προκαταβολή αφού λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη ή αιτούνται παραπληγικά επιδόματα (μια κατηγορία που δεν μπορεί να πάρει προκαταβολή) ή, ήδη, παίρνουν τη μια από τις δύο συντάξεις που έχουν κατοχυρώσει.

Βάσει αυτών των δεδομένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να έχει δώσει εντολή προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για να πληρωθούν οι προκαταβολές και να αποδοθούν και τα αναδρομικά που αναλογούν στον καθένα και στην κάθε μια από τους / τις δικαιούχους / ες, αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (μαζί με την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου). Εάν ο στόχος αυτός δεν καταστεί εφικτός, τότε οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει στα τέλη του επόμενου μήνα, ταυτόχρονα με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις