Επιθεώρηση αντιπυρικών έργων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία από Γ. Αμυρά και Ν. Χαρδαλιά

Επισκέφθηκαν χθες την Ιπποκράτειο Πολιτεία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Για πρώτη φορά εκτελούνται έργα αντιπυρικής προστασίας, ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες και εκτελούνται έργα καθαρισμού.

Επίσης ο δήμαρχος Ωρωπού μαζί με το Νίκο Χαρδαλιά μετέβησαν και σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή και συζήτησαν το πλάνο δράσης για το επόμενο διάστημα καθώς και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δεξαμενών νερού και αντλιοστασίων αλλά και τη διάνοιξη της οδού Ρέρας ως εναλλακτική έξοδο διαφυγής.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πυροπροστασίας στην Ιπποκράτειο και είναι μόνο η αρχή. Σειρά θα πάρουν και άλλες περιοχές του Δήμου μας. Καλούμαστε μέσα σε μερικούς μήνες να καλύψουμε τις παθογένειες και την αδράνεια δεκαετιών. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Συνεχίζουμε ενωμένοι τη μάχη για την προστασία των πολιτών, των περιουσιών και της πλούσιας χλωρίδας του τόπου μας μακριά από μικροπολιτικές και μικροσυμφέροντα. Συνεργαζόμαστε με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αξιοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Είναι έκδηλη η αγωνία μας για κάποιες περιοχές. Η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε τη δυσκολία κάποιων εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν σε βασικές αρμοδιότητες. Προσπαθούμε να επιλύσουμε παθογένειες και αρρυθμίες δεκαετιών μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνουν ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και ο Ν. 4662/2020, να κηρύξουμε δηλαδή περιοχές σε κατάσταση επαπειλούμενου κινδύνου» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι μια από τις 18 περιοχές της Αττικής που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού αναφέρθηκε στην «εξαιρετική» συνεργασία του με το Υπουργείο Περιβάλλοντος τόνισε ότι μαζί με το Υπουργείο και τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Αμυρά, έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να συνδράμουν στο έργο των εμπλεκόμενων φορέων στους καθαρισμούς, στη διάνοιξη δασικών δρόμων, στις απαραίτητες συντηρήσεις.

«Όλα αυτά αποτελούν το μόνιμο θέμα συζήτησης και θα μου επιτρέψετε να πω, «μπαλάκι ευθυνών», μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες που εδώ και δεκαετίες ταλανίζουν τη χώρα μας. Είναι ώρα να δώσουμε λύσεις, είναι ώρα συνεργασίας, είναι ώρα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας έχει πληγώσει κι έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Ώστε όλοι μαζί, μέσα από συνεργασίες και συνεννόηση, μαζί με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι καθαρισμοί, τα κλαδέματα, η διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, όλες οι ενέργειες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων – όλα αυτά τα ζητήματα , δεν μπορεί να είναι αποσπασματικά, αλλά πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου που να χρηματοδοτείται απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού μέσα στους επόμενους μήνες», επισήμανε ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους. «Είναι ώρα ευθύνης, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις. Κι εδώ, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία το μήνυμα είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επαγρύπνηση, σε εγρήγορση – θέλουμε τους πολίτες μαζί μας, μαζί με την Πυροσβεστική και τις εθελοντικές μας ομάδες, να συνδράμουν όλοι στην προσπάθειά μας αυτή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε: «Το κλειδί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και κατοικία, όπως και το δάσος, είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς στην κυβέρνηση έχουμε βάλει ως πρώτη μας προτεραιότητα τη συνεργασία όλων – των πολιτών, των Δημάρχων, των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Δασαρχείων. Εμείς, τα δύο Υπουργεία μας, έχουν ήδη στενή συνεργασία – και θα ήθελα στο σημείο αυτό να εξάρω τη συμβολή του Νίκου Χαρδαλιά. Κι έχουμε κατορθώσει να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, όλους εκείνους τους λαβύρινθους που αναγκάζουν τον πολίτη να πει «φτάνει πια – προστατέψτε το δάσος, προστατέψτε τη ζωή μου. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γιατί αυτό που λέμε το κάνουμε πράξη».

Δείτε βίντεο με δηλώσεις των κ.κ.Χαρδαλιά, Αμυρά, Γιασημάκη:

https://www.youtube.com/watch?v=NdEr7RPWVf8

Δείτε βίντεο με τις εργασίες για τους καθαρισμούς:

https://www.youtube.com/watch?v=ThxpaLkLLOc&t=3s

Περισσότερα σε Ειδήσεις