Φωτιά στο Σχίνο - Πέτσας: Σχεδιασμός για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για τη φωτιά στο Σχίνο ξεκαθάρισε πως οι πυρόπληκτοι θα λάβουν αποζημιώσεις σε δύο επίπεδα

«Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν και οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει σήμερα. Μετά θα έχουμε μια πλήρη αποτίμηση. Έχουν καεί σίγουρα πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα. Έχουμε έναν άτυπο συντονισμό, ώστε αμέσως μόλις σβηστεί η πυρκαγιά θα συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί», είπε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA.

Αποζημιώσεις σε δύο επίπεδα

«Για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο είναι η συνδρομή των προσώπων που έχουν πληγεί, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, και στο δεύτερο η συνδρομή στους δήμους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Για το πρώτο επίπεδο, συνδράμει το υπουργείο Εσωτερικών, με 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής μετά την καταγραφή. Υπάρχει συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις που φτάνει από 5.000 έως 8.000 ευρώ», εξήγησε ο ίδιος.

«Μια βασική τομή που κάναμε ως κυβέρνηση είναι να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Περιμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις από τα ανακριτικά τμήματα της πυροσβεστικής για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά. Στο θέμα της πρόληψης, έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη, που είναι η προμήθεια πτητικών μέσων και η πρόληψη με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Χρηματοδοτούμε έξυπνες δράσεις για την πυροπροστασία. Στο θέμα του να μην υπάρξει καταπάτηση των περιοχών που κάηκαν, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, ώστε να μην μπαίνει στο μυαλό κανενός ότι μπορεί να καταπατήσει», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Δεν πρέπει να είναι ταμπού αυτή η συζήτηση για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής»

Μιλώντας για το πώς θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια κατοίκων και τουριστών στους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Είναι πάντα στο σχεδιασμό και το εργαλείο των τοπικών lockdown. Θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι όλων των νησιών μέχρι τέλος Ιουνίου, επομένως θα έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας σε όλα τα νησιά. Για τους επισκέπτες θα έχουμε το PLF, τα τεστ, αλλά και το πράσινο πιστοποιητικό που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Σε κάθε στάδιο της πανδημίας ήμασταν εκεί για να συνδράμουμε όσους πλήττονταν, είτε εργαζόμενους είτε επιχειρήσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση. Το πρόβλημα ήταν για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές πολύ καιρό. Νομίζω ανταποκριθήκαμε πολύ καλά, το πακέτο της εστίασης ήταν πολύ μεγάλο. Αρχίζει να κινείται η αγορά, να υπάρχει ένα εισόδημα, ώστε να υπάρχει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να ανακοινωθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ σχετικά με το αν σχεδιάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για διάφορες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «Για υπηρεσίες πρώτης γραμμής δεν πρέπει να είναι ταμπού αυτή η συζήτηση. Ξεκίνησε η συζήτηση με την ΕΜΑΚ, και το σημαντικό είναι να γίνει με ψυχραιμία. Είμαι θετικός η συζήτηση να ξεκινήσει τώρα, να καταλήξει γρήγορα και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις