Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώνουν και κερδίζουν δώρα οι κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης Tropa Verde ξεκίνησε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες στον δήμο Παύλου Μελά και τα έως τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται άκρως ικανοποιητικά από τη δημοτική αρχή.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pavlosmelas.tropaverde.org). Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό - PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου (δημαρχείο Σταυρουπολης, πρώην δημαρχείο Πολιχνης, εργοτάξιο Ευκαρπιας, ΤΟΜΥ Νικοπολης και ΚΕΠ Μετεωρων) και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Στη συνέχεια, τα κουπόνια καταχωρούνται στην πλατφόρμα και όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός πόντων, εξαργυρώνονται με δώρα και βραβεία που χορηγούν τοπικοί επιχειρηματίες, μαγαζιά και οργανισμοί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020 και με τη συμπλήρωση εννέα μηνών «ζωής» παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα με την συμμετοχή 600 πολιτών, 35 τοπικών χορηγών και 28 είδη δώρων.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Σάκης Λαζαρίδης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο «Χρηστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη, ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης και κατά συνέπεια να οδηγούνται στους ΧΥΤΑ λιγότερα Απορρίμματα.

«Η ανακύκλωση να γίνει μια καλή συνήθεια και το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος μέσα στο πρώτο 9μηνο: συγκεντρώθηκαν 1.705,38 κιλά πλαστικό, 2.560 κιλά χαρτί, 424 κιλά αλουμίνιο και 709 λίτρα τηγανέλαιο.

Στόχος είναι να φτάσουν οι συμμετέχοντες τους 1000 μέχρι το τέλος του 2021 και στο πλαίσιο αυτό της προσέλκυσης, μέσα στα δώρα για όσους ανακυκλώνουν στα πράσινα σημεία είναι και μια ποδοσφαιρική μπάλα του ΠΑΟΚ με τις υπογραφές των παικτών που κατέκτησαν το φετινό Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε παρουσία και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Δημήτρη Αθάνατου, ο οποίος κάλεσε επίσης τον κόσμο να επιβράβευση το πρόγραμμα ανακύκλωσης, ενώ στάθηκε στο νέο κανονισμό καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά που θα τεθεί σε διαβούλευση

Περισσότερα σε Ειδήσεις