Παγώνη: Εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 πριν τη νέα σχολική χρονιά

Καλύτερη είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, αν και ακόμη τα νούμερα παραμένουν υψηλά σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η ίδια δήλωσε πως: «Είδατε ότι τα κρούσματα μειώνονται σιγά σιγά, δεν έχουμε φτάσει σε τριψήφιο (νούμερο). Οι ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν μειωθεί, αλλά πάλι είναι υψηλό το νούμερο. Έχει σημασία να τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Οι 60 και άνω. που είναι χαμηλό το ποσοστό. πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Στόχος είναι τέλος Ιουνίου 50% ανοσία και τέλος Αυγούστου 75-80%. Δύσκολα νούμερα, αλλά πρέπει να τα πετύχουμε» είπε στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς στο σπίτι όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν καθυστέρησε, αλλά θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Για όσους είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν με το AstraZeneca και το πρόβλημα, ειδικά σε κάποια νησιά, όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο κάθε πολίτης να επιλέγει τον τύπο του εμβολίου που επιθυμεί για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμού.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών»

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, η κ. Παγώνη είπε ότι θα πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία.

Ειδικότερα, η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τον εμβολιασμό των παιδιών. Τον Σεπτέμβριο όμως τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Οι γονείς έχουν δίκιο που έχουν επιφυλάξεις. Λέγαμε ότι τα παιδιά όταν νοσήσουν περνάνε με απλά συμπτώματα, εν μέρει είναι σωστό, όμως μεταδίδουν. Δεύτερον είναι η ομάδα που πρέπει να είναι στη γενική ομάδα της ανοσίας. Δεν νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτικό και δεν πρέπει να είναι. Στις μελέτες, κυρίως στις ΗΠΑ, η τρίτη φάση πέρασε καλά. Θα ξεκινήσει από 16 και πάνω και μετά 12-15 ετών».

Περισσότερα σε Ειδήσεις