Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν σήμερα στις 9.00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών είχε προβεί σε προαναγγελίες σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως:  «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση», διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Προανήγγειλε μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», τόνισε.

Αναστελλονται προσωρινά οι  πλειστηριασμοί
EUROKINISSI

Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Τέλος, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις