Άσκηση ετοιμότητας «Διά πυρός 2021» στη Δροσοπηγή Αφιδνών

1

Τη μεγάλη άσκηση ετοιμότητας δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την ονομασία «Διά Πυρός 2021», φιλοξένησε την Πέμπτη 10 Ιουνίου στη Δροσοπηγή Αφιδνών ο Δήμος Ωρωπού. Η άσκηση περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σενάρια εκκένωσης οικισμού, ενώ με ισχυρό αέρα έγιναν δύσκολες πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, αεροδιακομιδές, αερομεταφορές υλικού, καθώς και λήψεις νερού από ελικόπτερο από μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές.

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δήμας παρακολούθησαν τις εντυπωσιακές ασκήσεις ετοιμότητας με σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα και πεζοπόρα τμήματα. Στην άσκηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Δασαρχείο Καπανδριτίου, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών και η Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωρωπού ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στον δήμο μας μια τόσο μεγάλη άσκηση. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από την εκτέλεσή της και ευχόμαστε να μείνουν για πάντα σενάρια στα χαρτιά. Ως δήμος και ως πολίτες είμαστε ενημερωμένοι. Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και τηρούμε όλοι αυστηρά τα πρωτόκολλα πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, του αρχηγού του Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη και υψηλόβαθμων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Ο στόλος της Πολιτικής Προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραληφθεί και βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας όλα τα βαρέος και μεσαίου τύπου αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση. Ο στόλος αποτελείται από 13 ιδιόκτητα καναντέρ (8 CL-215 και 5 CL-415), 19 «Πεζετέλ» (17 πυρόσβεσης και δύο επιτήρησης) και τα μισθωμένα: 6 νέα ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη μεταφοράς 3 τόνων υγρού, Air Tractor, αμερικανικής κατασκευής, που λέγονται και «μίνι καναντέρ», 10 βαρέος τύπου ελικόπτερα Ericsson και 12 Kamov μεσαίου με κάδο, ενώ αναμένεται το Beriev Be-200 την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτά προστίθενται τρία ελικόπτερα «Σινούκ» του Στρατού και τα δύο Super Puma της Πυροσβεστικής, καθώς και τα δύο μικρά συντονιστικά ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, δύο της ΕΛ.ΑΣ., αν χρειαστούν, ενώ από τον Στρατό έχει παραχωρηθεί και είναι διαθέσιμο ένα αεροσκάφος C-130 για μεταφορά προσωπικού, καθώς και ένα μισθωμένο ιδιωτικό αεροσκάφος από την Πολιτική Προστασία που μεταφέρει άμεσα όπου χρειαστεί 40 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, αποτελούνται από 11.100 μόνιμους πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και των 350 των 8 ΕΜΑΚ), 2.700 πενταετούς θητείας, 2.500 εποχικούς και 2.500 εθελοντές, ενώ τα διαθέσιμα μέσα είναι 3.456 οχήματα (2,016 υδροφόρα, 1.207 βοηθητικά και 233 ειδικά), τα οποία συνδράμουν όποτε χρειαστεί οχήματα ΟΤΑ και του Στρατού.

 

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Εν τω μεταξύ, στο «υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας» και στον πολύ καλό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων έκανε ειδική αναφορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες, τόνισε: «Βρεθήκαμε όλοι στο πεδίο και διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, την άμεση απόκριση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών».

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες εδώ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100041796071486

Περισσότερα σε Ειδήσεις