Ρέθυμνο – Άγιος Βασίλειος: Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών

Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποιήσεις, ανεμογεννήτριες
Εφημερίδα των Συντακτών

Κινητοποίηση προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο χωριό Άρδακτος του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι έξι βαρέα οχήματα που μεταφέρουν τρεις ανεμογεννήτριες είναι σταθμευμένα έξω από τις Μοίρες και περιμένουν εντολή για να ξεκινήσουν.

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
ekriti.gr

Το μπλόκο των πολιτών έχει στηθεί στην περιοχή Κισσού Κάμπος από τις 5 το πρωί, ενώ παρών είναι και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις. Το Συντονιστικό κατά των ΒΑΠΕ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες του Ρεθύμνου να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
Εφημερίδα των Συντακτών

O Δήμος Αγίου Βασιλείου δεν έχει δώσει άδεια στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη διέλευση των μηχανημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες. Έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας και αναμένεται η απόφασή του, αν δηλαδή θα επιτρέψει τη διέλευση.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο στο οποίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιχειρεί σήμερα να εγκαταστήσει νέες ανεμογεννήτριες βρίσκεται σε απόσταση μόλις 260 μέτρων από τον οικισμό, κάτι που το καθιστά απαγορευτικό, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τονίζουν, δε, ότι το πάρκο κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, όταν δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην ανθρώπινη υγεία.

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
Goodnet.gr

Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου: «Οικολογικό έγκλημα»

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "Δεν θέλουμε άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας, υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Καταθέτουμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για να μην περάσουν τα οχήματα, και για τον λόγο αυτό οι νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στη Μεσαρά".

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
e-kriti

Ο κ. Ταταράκης εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και να μη γίνουν επεισόδια, προσθέτοντας ότι στην περιοχή του δήμου του έχουν ήδη τοποθετηθεί δέκα ανεμογεννήτριες και τώρα γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν άλλες τρεις.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είχε τονίσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2021: «Σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, ο δήμος θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Καταγγελίες και για δωροδοκία

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο του 2020 εκπρόσωποι τοπικών φορέων από την Άδρακτο και τα γύρω χωριά είχαν καταγγείλει πως η εταιρεία προσπάθησε να εξαγοράσει τη συναίνεσή τους με υπέρογκες χορηγίες και ανταλλάγματα.

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
Goodnet.gr

Πηγή: rethemnosnews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις