Άγιος Βασίλειος - Ανεμογεννήτριες: Οι κάτοικοι μπλόκαραν την εγκατάστασή τους

Κινητοποίηση ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Πηγή: Facebook

Οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου μπλόκαραν άλλη μία φορά την προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή τους. Η κινητοποίησή τους, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, είχε επιτυχία, ενώ το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) είχε απευθύνει κάλεσμα για μπλόκο στην περιοχή Κισσού Κάμπος. 

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, δήλωσε στο kedenews.gr: «Ευτυχώς, είχαμε θετική εξέλιξη. Οι ανεμογεννήτριες γύρισαν πίσω από εκεί που τις φέρανε. Θέλω να ευχαριστήσω τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, τον κ. Αλεβυζάκη, που επέδειξε πάρα πολύ μεγάλη ψυχραιμία και έτσι αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και είχαμε ένα αίσιο τέλος. 

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η πολιτεία είναι ότι πρέπει να πάρει μια πολιτική απόφαση. Να σταματήσουν να έρχονται οι ανεμογεννήτριες, να μην παίζουμε αυτό το κρυφτούλι κάθε φορά. Ο κόσμος είναι ενάντια. Θα συνεχίσουμε». Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα σήμερα ή αύριο για τη διέλευση των βαρέων οχημάτων από τους δρόμους ευθύνης μας». 

Τα βαρέα οχήματα που μετέφεραν τις ανεμογεννήτριες

Κρήτη, Ρέθυμνο, Άγιος Βασίλειος, κινητοποίηση, ανεμογεννήτριες
ekriti.gr

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) ανέφερε: «Για τρίτη φορά η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες επιχειρεί σήμερα, ξημέρωμα 17ης Ιουνίου, τη μεταφορά και εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών στο αιολικό "πάρκο", που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (250 μ.) από τον οικισμό Άρδακτος Αγίου Βασιλείου!

Ήδη αυτό το αιολικό πάρκο λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς η ισχύς της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έχει λήξει από τις 17/9/20. Αλλά και η άδεια εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών έχει λήξει. Με λίγα λόγια, η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες επιχειρεί να εγκαταστήσει τρεις ανεμογεννήτριες που ΔΕΝ έχουν άδεια εγκατάστασης σε ένα πάρκο που λειτουργεί χωρίς άδεια και που το ιστορικό του είναι γεμάτο παρατυπίες. Χρειάζεται περίσσιο θράσος και ίσως κυβερνητική κάλυψη για να επιμένει η εταιρεία να εγκαταστήσει παρανόμως αυτές τις τρεις ανεμογεννήτριες. Ίσως θεωρεί ότι οι κάτοικοι το αγνοούν, ίσως αποτελεί γι' αυτήν επίδειξη γοήτρου, τόσο μεγαλύτερη όσο πιο προκλητική είναι η παρανομία. Όμως και σήμερα η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες θα πάρει την απάντηση που της αξίζει, όπως την πήρε και τις δύο προηγούμενες φορές που επιχείρησε να φέρει τις ανεμογεννήτριες στον Άρδακτο».

Περισσότερα σε Ειδήσεις