Κορονοϊός - Εμβόλιο CureVac: Στο 47% η αποτελεσματικότητά του

CureVac εμβόλιο κατά κορονοϊού

Απογοητευτικά προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac. Το mRNA εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47%, μία από τις χαμηλότερες που έχουν ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η δοκιμή, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότιας Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Reuters.

«Οδεύουμε γρήγορα για την τελική ανακοίνωση. Σχεδιάζουμε ακόμη να καταθέσουμε αίτηση για έγκριση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φραντς-Βέρνερ Χάας, αλλά ένας ειδικός στα εμβόλια, ο Τζέικομπ Κίρκεγκορ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσινγκτον, έκανε λόγο για «ολέθρια» για την εταιρεία αποτελέσματα.

«Δύσκολο το μέλλον του εμβολίου CureVac»

Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί. Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς, ακόμη κι αν τελικά ανακοινωθεί πως η αποτελεσματικότητά του είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φτάσει στο επίπεδο των άλλων εμβολίων.

«Η αποτελεσματικότητά του δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά» εκτίμησε η ειδική στη βιοστατιστική δρ Νάταλι Ντιν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Υπενθυμίζεται πως τα άλλα εμβόλια mRNA –των Moderna και Pfizer/BioNTech– έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.

Χαμηλή η αποτελεσματικότητά του

Τα νέα απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της CureVac ανακοινώθηκαν αφότου η εταιρεία είχε στα χέρια της στοιχεία για 135 εθελοντές που αρρώστησαν με Covid-19. Μια ανεξάρτητη επιτροπή συνέκρινε τον αριθμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί με εκείνους που είχαν κάνει placebo εμβόλιο και προέκυψε η αποτελεσματικότητα 47% έναντι της νόσησης (ελαφριάς ή βαριάς). Συγκριτικά, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει γύρω στο 40% έως 60%. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. «Είναι για να ξύνει κανείς το κεφάλι του» δήλωσε δρ η Ντιν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, δρ Χάας, το απέδωσε στον μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορονοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο. Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό κινεζικό στέλεχος. Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν προερχόταν από τη νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή Lamda, που εμφανίστηκε στο Περού.

Καμπανάκι κινδύνου για τις νέες παραλλαγές του Covid-19

Όπως είπε ο Χάας, αυτό πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα. «Πρόκειται σίγουρα για μια νέα πραγματικότητα Covid», όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το εμβόλιο της CureVac παρέχει μικρότερη προστασία στους άνω των 60 ετών σε σχέση με τους νεότερους.

Πάντως, αν και η υψηλή αποτελεσματικότητα (95%) των άλλων εμβολίων mRNA είχε προκύψει από κλινικές δοκιμές πριν από την εμφάνιση των παραλλαγών, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο, όπου πια κυκλοφορούν νέα στελέχη του κορονοϊού, δείχνουν μικρή σχετικά μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων των Moderna και Pfizer/BioNTech.

Εμβόλιο CureVac κατά κορονοϊού

Πτώση μετοχών της CureVac

Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν και σκόπευε να παραγάγει έως 300 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και ένα δισεκατομμύριο το 2022, υπέστησαν «βουτιά» –σχεδόν 51%– στο χρηματιστήριο μετά τα άσχημα νέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε Ειδήσεις